Linkuri accesibilitate

Mobilizare generală în Transnistria (stiripesurse.ro)


R. Moldova – un punct nevralgic al relaţiilor germano-române (Adevărul).

Pe site-ul stiripesurse.ro există astăzi informația că liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a ordonat înrolarea treptată, până la sfârșitul anului, a ofițerilor în rezervă. Transnistria s-ar pregăti, așadar, de război, mai ales că sunt chemați în serviciu militar obligatoriu și tinerii care încă nu l-au satisfăcut. Articolul vorbește și despre adâncirea crizei economice din regiunea separatistă. Șefa executivului local a anunțat că salariile și pensiile nu pot fi plătite decât în proporție de 70%, mai arată stiripesurse.ro.

Pe site-ul contributors - și preluat parțial de ediția online a ziarului Adevărul - George Scarlat semnează o analiză a relațiilor României cu Statele Unite și cu Germania, în acest moment. Ele nu ar fi suficient de bune, oricum nu la nivelul așteptărilor partenerilor din NATO și din Uniunea Europeană. Indiciile lui Scarlat sunt că Washingtonul întârzie de mai multă vreme să trimită un ambasador la București, iar România ar fi singura țară NATO în această situație, și că nivelul investițiilor atât americane cât și germane rămâne precar. Articolul reia tabloul intențiilor unor companii americane de a intra pe piața românească și al modului în care au fost blocate din diverse motive cu componentă politică. Adaugă ipoteza că Berlinul ar fi dat investitorilor germani un semnal de reținere. Altminteri, România nu s-ar afla atât de departe de Polonia, ca volum al investițiilor germane. Sunt și alte detalii, legate de declarații recente ale premierului Victor Ponta, de natură să contrarieze marile cancelarii occidentale, dar mai ales pe cele de la Washington și de la Berlin. Un punct nevralgic al relațiilor cu Germania ar fi direct legat de Republica Moldova: punctul în care cancelarul Angela Merkel s-a implicat ferm în sprijinul unui guvern moldovean condus tot de Iurie Leancă și sprijinit de o coaliție a partidelor proeuropene. George Scarlat reamintește că, după ultimele alegeri, eforturile germane n-au fost luate în considerare și spune că Bucureștiul ar fi lăsat atunci Germania, mai precis pe Angela Merkel, în off side: susținerea pentru un nou guvern Iurie Leancă ar fi fost doar formală, deși, se scrie la contributors.ro, era cel mai bun moment de asumare, de la București, a proiectului unionist.

Și Cristian Unteanu scrie, în Adevărul, că mesajele Bucureștiului îi confuzează și îi irită pe partenerii europeani. Cel mai grav este cel transmis de impasul relațiilor dintre premierul social-democrat Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis. Cel din urmă a refuzat recent să promulge un nou cod fiscal, dorit de guvern și care prevede mai multe puncte de relaxare fiscală. Gestul președintelui a fost așezat de Victor Ponta sub două ipoteze egal acuzatoare: fie a acționat din interes politic, adică, se subînțelege, în favoarea Partidului Național Liberal din care provine, fie s-a supus unui ”ordin” din afara țării, al organismelor financiare internaționale, fără să țină cont de ”interesul național”. Cristian Unteanu găsește că asemenea acuzații, aduse de premier șefului statului, sunt foarte grave și extrem de inoportune în contextul european atât de dificil. De pe urma lor, România riscă să-și piardă principala calitate în ochii partenerilor occidentali: predictibilitatea.

XS
SM
MD
LG