Linkuri accesibilitate

„Mamă, avem un cadavru în bucătărie”: sătenii își amintesc de tragedia avionului MH17 la un an după


„Mamă, avem un cadavru în bucătărie”: sătenii își amintesc de tragedia avionului MH17 la un an după
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00

Localnicii fac un monument nou, mai durabil, din piatră, în încercarea de a se împăca cu ce s-a întâmplat.

La un an după ce 298 de persoane și-au pierdut viața în avionul companiei Malaysian Airlines doborât deasupra estului Ucrainei, nu există încă o versiune definitivă a celor întîmplate. (Serviciul ucrainean al Europei Libere)

O cruce simplă de lemn marchează locul unde s-a prăbușit avionul malaiezian MH17. E pusă acolo în memoria celor 283 de pasageri și a celor 15 membri ai echipajului de bord care au fost uciși.

Jucăriile rămase amintesc și ele de durere. Printre victimele din 17 iulie ale zborului MH17, au fost și cîteva zeci de copii. Nimeni dintre localnici nu va uita acea zi.

„Am intrat în curte și am văzut bucăți de ardezie pe jos. M-am gândit, de unde ar fi oare? Apoi, a ieșit fiul și mi-a zis: „Mama, în bucătărie este un cadavru.” M-am dus în bucătărie. Era o gaură în acoperiș și pe un morman de moloz am văzut corpul neînsuflețit al unei femei.”

„Soțul meu era în curte, în acel moment. Noi eram în pivniță. Mi-a spus mai târziu că a văzut avionul în picaj, credea că va cădea chiar spre el. I s-a părut așa, fiindcă avionul era foarte departe. Câteva clipe mai târziu, s-a prăbușit în apropiere de spital, lângă sat. N-am văzut-o cu ochii mei, dar mi-am îmbrățișat cei doi copii. Era terifiant, de nedescris.”

Localnicii fac un monument nou, mai durabil, din piatră, în încercarea de a se împăca cu ce s-a întâmplat. În fiecare săptămână, psihologi vin să vorbească cu copiii, dar și adulții întâmpină probleme.

„Tuturor le era frică. Lucram la locul accidentului și n-am putut dormi o săptămână după asta. Atât de tare am fost afectat. N-am putut dormi.”

„Superficial, viața localității a revenit la normal. Și luptele s-au terminat aici. Unii spun că asta e o consecință neașteptată a prăbușirii MH17.”

„Poate acel avion ne-a salvat... După asta, au interzis operațiunile militare aici. OSCE a venit la Hrabove – locul unde a căzut. Și toate împușcăturile s-au oprit.”


Acum un an, aceste câmpii erau pline de dărâmături și cadavre. Nu a mai rămas nimic, poate câteva rămășițe de metal. Dar amintirea acelei zile nu va dispărea atât de ușor.

XS
SM
MD
LG