Linkuri accesibilitate

Incidentul violent de la Chaattanooga, Tennessee, în Statele Unite


Autoritățile au încadrat deocamdată cazul în categoria terorism intern.

Un tinar american, de origine kuweitiana, a impuscat patru militari la doua centre din localitatea Chaattanooga, statul Tennessee. În ce măsură ar fi vorba despre un act terorist, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Fara sa se pronunte cu claritate, asa par sa il caracterizeze autoritatile, un act de terorism intern. Cel care s-a facut vinovat de atentat, fiind impuscat in cele din urma de politie, este tinarul de 24 de ani Mohammad Youssuf Abdulazzeez. Ieri dimineata acesta a inceput sa traga in usa de sticla a unui centru de recrutare, pentru ca apoi sa se deplaseze in vehiculul pe care-l inchiriase catre o baza militara, unde se pare ca a facut cele patru victime, pentru ca in cele din urma sa fie incoltit de politie si ucis.

Autoritatile analizeaza in prezent daca este vorba despre un act de terorism sau pur si simplu un atentat criminal, din alte motive. Doar ca deocamdata aceste motive nu sint cunoscute. Procurorul Bill Killian a spus ca autoritatile au incadrat deocamdata cazul in categoria terorism intern.

Oficialitati americane au declarat ca Mohammad Youssuf Abdulazzeez nu se afla in bazele de date cu cei suspectati de terorism. El s-a nascut in Kuweit si avea cetatenie iordaniana, devenind ulterior cetatean american. Vecinii si cunoscutii familiei, care locuieste intr-o suburbia a orasului Chattanooga il descriu pe Mohammad Youssuf Abdulazzeez ca fiind o persoana linistita. Suspectul a terminat facultatea de inginerie electrica la un colegiu din zona. Fostul sau antrenor de lupte din liceu l-a caracterizat pe Abdulazeez ca fiind un elev bun, care din cind in cind lipsea de la antrenament pentru a se ruga. Dar, pe de alta parte, din descrierile initiale nu rezulta ce suspectul ar fi fost un credincios devotat, o stire aratind chiar ca la un moment dat ar fi fost arestat pentru ca conducea in stare de ebrietate.

Dupa atentat, presedintele Obama a spus ca orice atac impotriva unor instalatii militare americane este tratat cu toata seriozitatea, promitind o ancheta prompta si completa.

XS
SM
MD
LG