Linkuri accesibilitate

„Tragedia greacă se joacă zilele astea la București” (Evenimentul zilei)


Stânga românească şi caritatea (Contributors.ro).

Tragedia greacă se joacă zilele astea la București. Un teatru de provincie a transformat-o în comedie”, scrie Silviu Sergiu în Evenimentul zilei. Are în vedere discuția de la București pe marginea proiectului de Cod fiscal și susține că, în consecințele ei, proiectul ar putea duce România pe panta dezastrului. Paralelismul ar funcționa și în ce privește protagoniștii: în rolul premierului grec Alexis Tsipras, la București „joacă” Victor Ponta, populist și el, dar preocupat exclusiv de „tărăboiul populist”. În rolul Angela Merkel ar fi președintele Klaus Iohannis. Asemenea cancelarului german, Iohannis vrea să stăvilească dărnicia populistă. Reacția lui Victor Ponta a fost pe Facebook, unde a postat „un mesaj îmbibat cu naționalism economic”. Silviu Sergiu îl citează și observă că alături de președintele Iohannis s-au aliniat, între timp, și guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, precum și Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene. „Cei trei au susținut că nu este foarte înțelept ca Guvernul României să se lanseze în cheltuieli nejustificate cu salarii și alte beneficii sociale, să reducă prea multe taxele și să crească necontrolat deficitul bugetar”. „Scăderea taxelor poate fi aplicată cu două condiții: să nu fie dublată de pomeni electorale și să existe suficienți bani pentru a acoperi scăderea veniturilor bugetare”, se mai arată în Evenimentul zilei.

Site-ul contributors.ro găzduiește o reacție polemică la un articol apărut pe Hotnews. Este vorba despre inconsistența stângii românești, reclamată de Vlad Mixich. Victoria Stoiciu admite că Mixich are dreptate: nu există o stângă politică puternică, deși problemele României ar reclama-o în mod deosebit. În opinia comentatoarei, stânga este în mod greșit văzută în România drept eminamente „caritabilă”, însărcinată să „vrea binele celorlalţi”. „De când e lumea și pământul, stânga nu pledează pentru mai multă caritate, ci pentru mai multă dreptate. Stânga nu e un fel de SMURD al politicii”, spune Victoria Stociu, ci „militează pentru corecții structurale, sistemice, astfel încât caritatea să nu mai fie, eventual, necesară”. De ce nu există totuși o stângă politică solidă? Autoarea replicii date lui Vlad Mixich tinde să atribuie „vina” tinerilor intelectuali, care se limitează „la luptele din interiorul câmpului cultural” și rămân „prizonieri ai trecutului și obsesiei anti-comuniste”, în loc „să se aplece asupra prezentului și a problemelor României de azi”.

Un articol din Evenimentul zilei, semnat de Iulian Chifu, se oprește la anunțul făcut de autoritățile din Turkmenistan: au introdus falimentul și au marcat încetarea de plăți către Gazprom, după ce nu au primit de la începutul anului nici o plată la facturile curente la gaz. Este vorba de filiala turkmenă a gigantului rus, dar Chifu, care a discutat cu ambasadorul Turkmenistanului la București, consideră că astfel ies la iveală problemele severe ale Gazprom în general. Dintr-o dată, consideră el, se „dezleagă mâinile Turkmenistanului și ale celorlalte state din regiune, pentru a construi conducta trans-caspică și a livra gaze direct Europei prin conductele din zona Caucazului, prin Azerbaidjan și Georgia”. Această variantă, scrie Chifu, ar face posibilă construcția coridorului sudic, iar în cazul României, ar face viabil proiectul AGRI. Acesta ar putea fi relansat și realizat îndată ce o conductă transcaspică ar lega Turkmenistanul și Kazahstanul de Azerbaidjan.

XS
SM
MD
LG