Linkuri accesibilitate

Ultimul Pirlo


Bastian Schweinsteiger în acțiune
Bastian Schweinsteiger în acțiune

Manchester United a făcut cel mai important transfer al sezonului.

Manchester United a făcut cel mai important transfer al sezonului. Bastian Schweinsteiger, poate cel mai bun mijlocaș de susținere al lumii, a plecat de la Bayern și a sosit la Manchester, neîndoios convins de fostul lui antrenor Louis van Gaal. Mijlocaș „de susținere” pare o descriere neclară, dar Schweinsteiger face exact asta: fixează și controlează o zonă mare între cele două careuri, de unde decide cursul jocului.

La 31 de ani, mijlocașul german nu mai e chiar tînăr, dar are o experiență și o maturitate incomparabile. Era greu de crezut că Schweinsteiger se va despărți de Bayern echipa care l-a crescut și lansat. Decizia, grăbită de insistența lui Van Gaal, a venit, însă, la capătul unui calcul lucid. Experiența Bayern nu mai are ce aduce nou, iar ultimii ani de carieră pot fi mult mai interesanți și mai bine plătiți în Anglia.

Manchester l-a adus, de asemenea, pe Schneiderlin, un mijlocaș francez promițător de la Southampton. E clar că Van Gaal vrea să dea echipei centrul de greutate fără de care Manchester a jucat atît de inegal sezonul trecut. A plecat, în schimb, Van Persie și mutarea e, din nou, rațională. După anii de glorie de la Arsenal, Van Persie a făcut încă două sezoane bune la Manchester, dar a început să scadă, urmărit de accidentări și de lipsa de sprijin tactic în teren. Van Persie a sosit deja la Fenerbahce, unul din marile cluburi turcești care recoltează jucători de marcă în prima fază a declinului. Un alt mare olandez, Wesley Sneijder, are deja un palmares excelent la Galatasaray și experiența l-a ajutat, poate, pe Van Persie să facă pasul. Odată cu sosirea lui Schweinsteiger și Schneiderlin la Manchester, locul lui Di Maria în desenul tactic al lui Van Gaal pare să se fi îngustat. Tot mai multe speculații sugerează că Di Maria va pune capăt episodului Manchester și va părăsi un club cu care nu s-a adaptat niciodată.

Cel mai discutat transfer al momentului s-a finalizat miercuri, odată cu mutarea lui Raheem Sterling de la Liverpool la Manchester City. Afacerea a costat 49 de milioane de lire sterline și a făcut din Sterling cel bine plătit jucător britanic. Sterling e un talent excepțional și la 20 de ani are în față șansa unei mari cariere. Însă suma plătită e, clar, un caz de supraevaluare. Sterling nu intră în clasa jucătorilor de supercalibru, dar scena britanică nu mai ține demult cont de criterii de valoare. Jucători uneori modești sînt vînduți și cumpărați regulat cu pînă la zece milioane de lire. În plus, jucători adesea rău sfătuiți de proprii agenți fianciari supralicitează masiv. Sterling a plecat de la Liverpool refuzînd un nou contract care i-ar fi adus 100 de mii de lire pe săptămînă. Pretențiile lui Sterling au fost prea mult pînă și pentru publicul britanic, obișnuit cu rețete financiare uriașe. În consecință, Sterling a sosit la Manchester însoțit de un val de antipatie și va șterge acest sentiment doar cu preșul unui sezon excepțional.

Real Madrid a permis plecarea mijlocașului Sami Khedira și pare pusă pe reconstrucția echipei. A sosit Danilo, un tînăr fundaș dreapta brazilian adus de la Porto în schimbul marelui portar Casillas, unul din veteranii glorioși ai Realului. După aproape 20 de ani la Real, Casillas a plecat pentru un sfîrșit de carieră liniștit, înconjurat de înțelegere și simpatie publică.

Andrea Pirlo
Andrea Pirlo

Khedira va juca la Juventus, în spațiul median lăsat liber de plecarea marelui Andrea Pirlo care a luat drumul Statelor Unite. La 36 de ani, unul din cei mai buni mijlocași și, poate, cel mai bun pasator al lumii va juca ultimele cîteva sezoane ale carierei la New York City FC. Va trece mult timp pînă cînd fotbalul va scoate la iveală un fotbalist de inteligența și viziunea lui Andrea Pirlo, maestru al distribuției, pasator perfect și gentlemen desăvîrșit în teren.

XS
SM
MD
LG