Linkuri accesibilitate

CNA și circuitul banilor scoși fraudulos din Banca de Economii


Foto: CNA
Foto: CNA

„Banii nu au fost restituţi, datoria există...”

Nepotul și nașul lui Vlad Filat sunt arestați pe 30 de zile după ce ieri fuseseră reținuți cu încă două persoane din conducerea firmei lor Caravita. Vladimir și Ion Rusu sunt învinuiți că au spălat mari sume de bani luând credite suspecte de la Banca de Economii. Vlad Filat spune că sunt nevinovați și că acuzațiile ar avea de-a face cu negocierile pentru formarea noului guvern.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a prezentat, joi, la o conferință de presă două scheme pentru a ilustra circuitul banilor scoși fraudulos din Banca de Economii. Potrivit schemelor deconspirate, în operațiunea creditelor neperformante acordate de BEM au fost implicate mai multe companii, inclusiv din străinătate, companii care se regăsesc şi în raportul Kroll.

Foto: CNA
Foto: CNA

Între acestea e şi compania Caravita condusă de două rude ale liderului PLDM Vlad Filat, nepotul şi cumnatul, care astăzi au fost arestaţi pentru 30 de zile la decizia unei instanţe de judecată. O altă companie implicată ar aparţine unui om de afaceri din România, care a fost citat la CNA, dar nu s-a prezentat. Cele două companii şi gestionarii lor sunt în vizorul organelor de drept din România, care face o investigaţie paralelă, potrivit CNA.

Explicând schemele prin care a fost prejudiciată BEM, procurorul Adriana Beţişor a menţionat că cele două companii ar fi obţinut credite de 22, respectiv 30 de milioane de lei de la BEM, iar pentru pretinsa returnare a banilor au folosit scheme fictive. În consecință, banii nu au mai ajuns la banca, spune Andriana Beţişor:

„Au fost primite credite de la BEM. Banii au fost cheltuiţi de persoanele care gestionează aceste companii aşa cum au dorit ei. Ulterior creându-se prin fictivitate tranzaţiile prezentate în a doua schema s-a camuflat precum că aceşti bani au fost restituţi BEM, dar de fapt a rămas o gaură, banii nu au fost restituţi, datoria există. În asta constă şi prejudiciul cauzat instituţiei financiare şi ceea ce de fapt documentăm, pe care vrem să punem accent şi să depunem efort ca să asigurăm restituirea prejudiciului cauzat băncii.”

Foto: CNA
Foto: CNA

Procurorul a mai spus că bunurile mobile şi imobile ale persoanelor implicate urmează să fie puse neîntârziat sub sechestru. Şeful direcţiei generale urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, spune că în urma percheziţiilor făcute ieri în oficiile persoanelor implicate au fost găsite probe incontestabile de natura sa demonstreze implicarea în fraudarea BEM:

„Este vorba de ştampile care au fost depistate în sediile companiilor supuse percheziţiilor. Au fost depistate ştampilele întreprinderilor prin care au fost tranzitaţi banii inclusiv şi cei obţinuţi fraudulos în calitate de credite de la BEM. Aceasta demonstrează incontestabil faptul implicării întreprinderilor respective şi a persoanelor care le gestionează în fraudarea băncii, nemaivorbind de infracţiunea aflată în curs de cercetare la momentul de faţă. Au fost depistate chei de acces la conturile bancare deschise la unele companii rezidente şi nerezidente în bănci din străinătate … Un ultim detaliu – în cadrul perchiziţiei s-a depistat acte care confirmă că un martor, unul din martorii de bază, în dosar a fost monitorizat de autorităţile din Republica Moldova. Nu pot să vă dau detalii, procuratura va iniţia o investigaţie separată pe acest caz.”

Vlad Filat afirmă cu încredere că rudele sale sunt nevinovate şi că intrarea lor in vizorul CNA ar avea legătură cu negocierile din partidele politice pentru crearea unui nou guvern:

„Eu cred că foarte mulți așteaptă ca eu să fiu foarte și foarte emotiv în ce fac și ce spun. Așteptare în zădar. Eu nu cred în coincidențe. Modalitatea și perioada aleasă pentru rețineri nu este întâmplătoare. Îmi este foarte greu că e vorba de rudele apropiate și sunt sigur că își vor demonstra nevinovăția”

Faptul că acțiunile CNA au loc în plin proces de negocieri politice pentru formarea coaliției de guvernare este remarcat de mai mulți observatori. Ei amintesc despre descinderile spectaculoase la guvern realizate de CNA în februarie 2013, într-o situaţie politică tensionată la Chişinău, după care a căzut guvernul Filat 2. Liderul PLDM Vlad Filat a acuzat şi atunci CNA de executarea unor comenzi politice.

Într-un comentariu în Ziarul Naţional, analistul Victor Ciobanu spune că reţinerea şi arestarea rudelor lui Filat e mai curând un instrument de presiune pe durata negocierilor, decât o arma din arsenalul de lupta cu corupţia. Scopul ar fi de a-l convinge pe Filat să renunţe la funcţia de premier notează într-un alt comentariu analistul Anatol Ţăranu.

Alţi comentatori între care şi Alexandru Cozer observă că după ce în 2013 a fost demis din funcţia de premier pentru suspiciuni de corupţie, Vlad Filat „a început să tragă de sfori, să se implice și în mai multe scheme criminale, deci să devină și mai vulnerabil în fața CNA-ului și Procuraturii lui Plahotniuc.”

Daca este adevărata versiunea pe care o accepta mai mulți comentatori, atunci e de presupus ca deznodământul va fi mult mai trivial decât se așteaptă publicul – inculparea se va volatiliza la fel ca şi urmărirea penala a grupului de manageri din sănătate, prezentați consumatorilor de presa drept hoți notorii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG