Linkuri accesibilitate

Acordul nuclear cu Iranul criticat sever în Orientul Mijlociu


În regiune, Teheranul joacă un rol nefast, sprijinind grupări militante extremiste și avînd tendințe expansioniste.

Acordul cu privire la programul nuclear iranian a fost incheiat. Despre ce spun criticii acestei intelegeri o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Critici ai acordul sint in Orientul Mijlociu – premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, regele Salman al Arabiei Saudite – dar si in America, in cercuri ultra-conservatoare. Observatorii politici arata ca criticii sint nemultumiti nu atit de acordul in sine, pe care l-au criticat inainte sa fie finalizat, cit de posibilitatea ca acesta si ridicarea sanctiunilor sa duca la revenirea Iranului intr-o pozitie regionala de forta.

Oficialitati europene au spus ca acordul creaza conditii pentru ca raporturile cu Teheranul sa fie reluate. Or, aceasta este o perspectiva, care nemultumeste pe critici. Si acestia au puncte de vedere viabile. In conformitate cu acordul, sanctiunile vor fi ridicate in urmatorii citiva ani si – ca o consecinta – Iranul se va imbogati. Or, in regiune, Teheranul joaca un rol nefast, sprijinind grupari militante extremiste si avind tendinte expansioniste. Exista speranta ca acest acord, aprobat de presedinte si probabil si de liderul suprem iranian va antrena schimbari si reforme in acea tara. Dar nu exista certitudinea ca asa ceva se va intimpla si deocamdata Iranul este ceea ce este.

Perspectiva Arabiei Saudite e diferita pentru ca liderii tarii considera conflictul siiti – suniti ca fiind definitoriu pentru regiune. Or, Iranul este liderul de facto al șiitilor, iar apropierea Occidentului de Teheran e vazuta cu suspiciune.

XS
SM
MD
LG