Linkuri accesibilitate

Ce conţine acordul nuclear cu Iranul


Secretarul de Stat american John Kerry, părăsind scena după "fotografia de familie" din finalul negocierilor de la Vena, 14 iulie 2015
Secretarul de Stat american John Kerry, părăsind scena după "fotografia de familie" din finalul negocierilor de la Vena, 14 iulie 2015

Cum au reacţionat liderii internaţionali la anunţul unei înţelegeri după negocierile maraton de la Viena?

Iranul si şase puteri mondiale – Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa si Germania – au ajuns după negocieri îndelungate la o înţelegere oficiala privind programul nuclear al Teheranului si ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului din cauza lui. Occidentul a bănuit regimul de la Teheran că intenţionează sa construiască arme nucleare, ceea ce liderii iranieni au negat întotdeauna, inclusiv astăzi.

Federica Mogherini şi Mohammad Javad Zarif
Federica Mogherini şi Mohammad Javad Zarif

„Decizia luata de noi astăzi nu este numai despre programul nuclear al Iranului, dar mult mai mult decât atât. Este o decizie care va deschide un nou capitol in relaţiile internaţionale şi care arata ca diplomația, coordonarea si cooperarea pot să depăşească zeci de ani de tensiuni si confruntări”, a declarat coordonatoarea politicii externe europene, Federica Mogherini.

La câteva ore de la anunţul ajungerii la o înţelegere, preşedintele american Barack Obama a salutat-o, spunând: „După doi ani de negocieri, Statele Unite împreună cu partenerii noştri internaţionali am dobândit ceva ce nu am putut obţine in ani de animozitate: un acord cuprinzător si pe termen lung cu Iranul care îl va împiedica sa obţină arme nucleare. Datorita acestei înţelegeri, Iranul nu va produce uraniu îmbogățit şi plutoniu pentru arme care formează materialul brut necesar pentru construirea unei bombe atomice. Aceasta înţelegere nu este construita pe încredere, ci pe verificare. Daca Iranul încalcă înţelegerea, toate sancţiunile vor fi imediat impuse din nou”, a declarat preşedintele Statelor Unite care a spus şi ca va face uz de dreptul sau de veto fata de Congres, daca acesta nu va ratifica înţelegerea.

Obama afirmă că acordul cu Iranul oprește răspîndirea armelor nucleare în Orientul Mijlociu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

Într-o adresare către naţiunea iraniană, preşedintele Hasan Rohani, deşi a negat că ţara sa ar fi încercat să construiască arme nucleare si a numit sancţiunile internaţionale drept „ilegale”, a salutat înţelegerea ca fiind una in care ambele părţi au avut de câştigat: „Pentru noi, punerea in aplicare a acestei înţelegeri înseamnă începutul unui test. Daca înţelegerea va fi pusa in practica cu meticulozitate si bine, atunci fiecare pas către punerea ei in practica va însemna dărâmarea unei cărămizi din zidul neînțelegerii noastre. Iranul nu a căutat niciodată şi nici nu va căuta sa fabrice o bomba nucleara, indiferent de negocieri sau de punerea sau nepunerea in aplicare a acestei înţelegeri”.

Hasan Rohani
Hasan Rohani

Ministrul iranian de externe, Mohamed Jarav Zarif, a spus ca acordul nu este perfect pentru nici o parte, dar ca este maxim ce s-a putut obţine in aceste condiţii.

Pentru ministrul francez de externe, înţelegerea la care s-a ajuns acum ar putea fi susţinut pentru cel puţin următorii 10 ani.

Potrivit agenţiei Associated Press, înţelegerea cuprinde un compromis intre Washington si Teheran in ceea ce priveşte inspecțiile Naţiunilor Unite la facilităţile militare iraniene. Inspectorii vor putea cere permisiunea de la Teheran de a inspecta aceste instalații militare, dar asta nu înseamnă ca permisiunea va fi data imediat sau că va fi data. Iranul va putea să pună la îndoiala solicitarea de inspecție a echipei ONU la un consiliu de arbitrare format din Iran si cele şase puteri ale lumii care au semnat acum înţelegerea. Agenţia Reuters scrie ca Teheranul va avea la dispoziţie 24 de zile pentru a da sau nu permisiunea pentru inspecția instalațiilor militare.

Înţelegerea mai cuprinde si prevederea ca timp de 8 ani nu vor fi ridicate sancţiunile ce au fost impuse pentru ca Iranul sa nu construiască sisteme balistice, iar timp de 5 ani rămâne in vigoare si embargoul ONU privind vânzarea de arme către Iran.

Rusia a salutat înţelegerea si preşedintele Vladimir Putin a spus că va face tot ce va putea pentru ca sa fie pusa in aplicare. Ministrul sau de externe, Serghei Lavrov a declarat ca acum Statele Unite vor trebui sa renunţe la amplasarea scutului defensiv anti-racheta din Europa, aşa cum ar fi promis preşedintele Barack Obama in 2009, la Praga. Lavrov a mai spus şi că deşi embargoul asupra vânzărilor de arme rămâne încă valabil 5 ani, furnizarea de arme Iranului va fi posibila cu aprobarea Naţiunilor Unite si a Consiliului de Securitate ONU.

Daca una din prevederile înţelegerii va fi încălcată, acordul prevede un mecanism prin care in 65 de zile, sancţiunile vor fi reimpuse.

Hassan Rohani şi Vladimir Putin
Hassan Rohani şi Vladimir Putin

Si liderul de la Damasc, preşedintele Bashar Al Assad al cărui guvern a înăbușit protestele democratice si care a declanşat un război civil in tara sa acum 4 ani, dar care acum lupta împotriva militanţilor organizaţiei Statul Islamic, a salutat înţelegerea spunând că Iranul, care este cel mai mare susţinător al sau in regiune, va susţine si pe mai departe „numai cauzele drepte”.

Critica cea mai dura a venit dinspre Isarel si din partea premierului conservator Benjamin Netanyahu, pentru care înţelegerea la care s-a ajuns ar fi „o mare greşeală a istoriei”…

Israelul condamnă acordul nuclear încheiat cu Iranul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

XS
SM
MD
LG