Linkuri accesibilitate

Ana Gomes: „Este neapărat necesar să solicităm renegocierea datoriei Portugaliei”


La Lisabona
La Lisabona

Cum a reuşit Portugalia acolo unde Grecia a eșuat? Un interviu în exclusivitate cu europarlamentara socialistă portugheză Ana Gomes.

Portugalia a fost folosită nu o dată drept exemplul pozitiv de țară care a reușit să iasă din criza datoriilor cu fruntea sus, în ciuda programului drastic de reducere a cheltuielilor bugetare, care a presupus și tăieri de salarii și pensii. Premierul portughez de centru dreapta Pedro Passos Coelho este, de altfel, în Consiliul European, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Germaniei, dovedindu-se de neclintit în refuzul său de a accepta o restructurare a datoriei Atenei.

Analiștii sunt de părere că, spre deosebire de Grecia, succesul Portugaliei stă în consecvența guvernului de centru dreapta și în norocul de a nu avea o Syriza care să alimenteze speranțe deșarte. Socialiştii, aflați acum în opoziție, sunt de părere însă că politicile aride de austeritate impuse de Troică au făcut mai mult rău, decât bine Portugaliei, și că infima creștere economică anunțată recent (1,4%) nu este neapărat un semn de relansare economică.

Este greu de spus cât adevăr se află în spatele acestor contre politice mai ales acum cu o lună înainte de alegerile generale din țară. Însă întrebarea rămâne: de ce Portugalia a reușit acolo unde Grecia a eșuat, a întrebat-o corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, pe europarlamentara socialistă portugheză Ana Gomes.

Anna Gomes
Anna Gomes

Europa Liberă: Dnă Gomes, țara dumneavoastră, Portugalia, a ieșit dintr-un program de salvare economică pentru care a împrumutat 78 de miliarde de euro, a revenit pe piețele internaționale și a reușit să vândă acțiuni la nivel record. Săptămâna trecută a reușit să vândă bonduri pe 30 de ani, prima dată după criză. V-aș ruga să încercăm să facem o comparație: de ce Portugalia a reușit, iar Grecia nu?

Ana Gomes: „Pentru că în Grecia criza a fost mai adâncă, iar rețeta impusă de creditori a fost mai otrăvitoare decât cea din Portugalia. Că Portugalia este un exemplu pozitiv, că se află pe drumul cel bun... aceasta este o minciună răspândită de partidele de dreapta din Portugalia. De aici ar trebui să înțelegem că ceea ce se întâmplă în Grecia este doar greșeala Greciei. Nu! Ce este greșit este rețeta aceasta de austeritate. Nu mă refer la corectitudinea operațiunilor economice și acuratețea raportarilor statistice. Nu, toți suntem de acord că datele economice raportate trebuie să fie cele corecte si nu unele măsluite. Este vorba de această austeritate oarbă care nu ne-a permis să creștem și care ne-a adâncit și mai mult în criză, atât în Grecia cât și în Portugalia. Credeți că este un succes pentru Portugalia să aibă peste 700 000 de șomeri? Iar peste 40% dintre șomeri sunt tineri! Aceasta este situația în Portugalia... Iar în ultimii patru ani peste 400.000 de portugezi au părăsit țara. Este un număr pe care il poți compara doar cu situația de acum 50 de ani când era la noi dictatură, iar portughezii emigrau oriunde. Acum este mai rău, pentru că cei care părăsesc țara sunt tineri calificați de care avem nevoie, care au beneficiat de toate facilitățile oferite de UE, iar acum este o scurgere de inteligență în afara granițelor. Creșterea economică este ridicolă...”

Europa Liberă: Da, dar este creștere. Economia crește...

Ana Gomes: „Da, dar este o creștere ridicol de mică... Costurile sociale sunt imense: pensiile și salariile au fost tăiate, nici un fel de investiții, pierderi imense în sistemul de sănătate, de care noi eram foarte mândri, pierderi în sistemul de educație. Credeți că să avem 30% din copiii portughezi sub pragul de sărăcie este o poveste de succes? Sau că 20% dintre cetățenii portughezi trăiesc sub pragul de sărăciei este o poveste de succes? Când programul de salvare a fost lansat în 2010, datoria reprezenta 94% din PIB. Acum avem 130%. Credeți că, precum în cazul Greciei, portughezii au beneficiat de banii aceștia pe care țara i-a împrumutat? NU! Toți banii au mers direct la bănci, mai ales la băncile germane și franceze, care au fost creditorii noștri. De aceea acest program anti-criză este atât de prost!

Chiar și FMI a raportat asta. Iar UE nu a vrut să îl facă public. Numai datorită americanilor aceste informații au ajuns sub ochiul public. Potrivit acestui raport, din cauza acestui program de austeritate nu doar că nu vom putea să ne plătim datoriile curente, dar ne vom îndatora și mai mult. De aceea este neapărat necesar să solicităm renegocierea datoriei Portugaliei.”

Europa Liberă: Adică o tăiere a datoriei?

În direct de la Strasbourg: cu Ana Gomes
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:45 0:00

Ana Gomes: „Denumiți-o cum doriți. Unii o numesc tăiere, alții ajustare, francezii o numesc reprogramarea datoriei. Este ceea ce avem nevoie, și nu doar Portugalia și Grecia, ci chiar si Germania. Știați că prima țară care nu a respectat regulile cu privire la datoria publica a fost Germania, care în 2003 a încalcat regula potrivit căreia fiecare stat membru ar trebui să aibă o datorie de maximum de 16% din PIB? Germania, Olanda depășesc acest nivel. Haideți să le permitem grecilor, portugezilor și altor state UE care au datorii să reprogrameze aceste datorii și să le permitem țărilor noastre să crească. Uitați-vă la Statele Unite. Cum credeți că au ieșit din criză?”

Europa Liberă: Altfel spus, nu sunteți de acord cu premierul portughez Pedro Passos Coelho care este un opozant deschis și inflexibil al propunerii Greciei de restructurare a datoriei publice în cadrul UE?

Ana Gomes: „Nu, nu sunt de acord! A implementat o agendă neo-liberală în Portugalia care a însemnat privatizări foarte ieftine chiar in domenii strategice, astfel că, de exemplu, anumite domenii strategice, cum ar fi electricitatea, se află acum sub controlul statului chinez. Apoi, institutii media au fost cumparate de oameni de afaceri din Angola, astfel ca media să nu relateze despre incălcările drepturilor omului din această țară. Premierul nostru dorește să ascundă toate aceste lucruri și să arate că Portugalia este pe drumul cel bun.

Germania are nevoie de un aliat, iar premierul nostru susține punctul de vedere german. Noi, portughezii, suntem jenați pentru felul în care premierul si ministrul de finanțe s-au comportat în Eurogroup și în Consiliul European, fiind descriși de alți colegi ca unii dintre cei mai nesolidari cu Grecia. Nu este deloc ceea ce doresc portughezii sau ceea ce simt portughezii.”

Europa Liberă: Și cum vedeți o soluție pentru Portugalia sau Grecia, dacă nu austeritate sau un program clar de reforme?

Ana Gomes: „Să ne înțelegem: reechilibrarea economică, acuratețea datelor economice sunt un lucru, iar noi suntem de acord. Cu ce nu suntem de acord este indatorarea pe mai departe. Și aici nu este doar vina guvernelor noastre care s-au lăsat duse în această schemă de împrumut. Este și responsabilitatea acelora care ne-au împrumutat, care ne-au incurajat, daca nu cumva forțat să ne îndatorăm- respectiv bănci din țări europene, multe dintre ele germane, britanice și franceze. Desigur, cu aportul guvernelor noastre care au cumpărat submarine foarte scumpe sau au făcut alte investiții nerentabile.”

Europa Liberă: Da, dar pe de altă parte, în aceste țări nu există disciplină financiară...

Ana Gomes: „Da, este adevărat, iar noi suntem de acord că aici trebuie să lucrăm, să avem disciplină financiară. Dar este și problema datoriei și îndatoririi...

Europa Liberă: Deci, ca să fim clari: vreți tăierea datoriei?

Ana Gomes: „Nu, ci restructurarea ei, reprogramarea pe o perioada mult mai lungă. Iar asta nu se referă doar la Portugalia ci la toate datoriile de stat ale țărilor UE. Aceasta ne va permite să investim în economie. Mai vrem să fie justiție socială și justiție fiscală. Există o injustiție fiscală imensă chiar sub umbrela acestor programe de austeritate. Bogații sunt și mai bogați și își ascund banii în paradisuri fiscale în UE și aiurea, sunt o mulțime de amnistii fiscale, excepții fiscale și așa mai departe! Absolut revoltător, căci toate acestea se întâmplă cu binecuvântare Toricăi în plin program de austeritate, în timp ce contribuabilul de rând este și mai copleșit de taxe din ce în ce mai brutale.

Acest mod de abordare trebuie să se oprească. Altfel, cetățenii europeni vor vedea Europa ca pe un organism străin care impune rețete dureroase și se vor îndrepta către partidele de extremă dreapta sau stânga care au o agendă anti-europeană. Acesta este rezultatul acestei rețete. Vreți să le dăm și mai multă muniție unora ca Le Pen? Vreți să îi aducem la putere?”

XS
SM
MD
LG