Linkuri accesibilitate

Negocieri pentru un nou guvern sau pentru anexe secrete?


Mai mulţi analişti, pornind de la experiența negocierilor precedente, afirmă că, de fapt, liderii PLDM, PD şi PL împart acum funcţii…

Liderii Partidelor pro europene de la Chişinău – liberalii, liberal-democraţii si democraţii au anunţat ca ar urma sa se întâlnească din nou astăzi pentru a discuta despre un nou guvern la Chişinău, in condiţiile in care despre întâlnirile lor trecute – si mai mult sau mai puţin neoficiale – nu se ştiu prea multe amănunte. Exista declaraţii de bune intenţii, liderul liberal-democraţilor Vlad Filat a anunţat si stabilirea unei date limite pentru ajungerea la o înţelegere - sfârşitul acestei luni.

O sinteză a declarațiilor lansate de liderii PLDM, PD şi PL până la întâlnirea din această seară ar avea următoarele repere: până la sfârșitul lunii iulie va fi creat un nou guvern, negocierile se poartă din punctul zero, se negociază Acordul de constituire a coaliției de guvernare, iar partajarea funcțiilor deocamdată nu e subiect de discuţii. De cealaltă parte, mai mulţi analişti, pornind de la experiența negocierilor precedente, afirmă că, de fapt, liderii celor trei partide, PLDM, PD şi PL, împart acum funcţii şi că negocierile se concentrează pe anexe secrete ale acordului viitoarei coaliții.

Aceste supoziții sunt indirect confirmate de reprezentanții celor trei partide. Presa a relatat, citând surse din PLDM, că funcția de premier va reveni liberal-democraților și nu va fi cedată democraților, aşa cum s-a zvonit anterior. Unii experţi admit chiar revenirea liderului PLDM Vlad Filat în fruntea Guvernului. O altă declaraţie care confirmă că în cadrul negocierilor sunt discutate funcţii a fost făcută astăzi de deputatul liberal-democrat Valeriu Ghileţchi la o dezbatere despre ritmul lent al negocierilor politice găzduită de agenția de presă IPN. Valeriu Ghileţchi a spus că se discută posibile rocade in administrațiile unor instituții.

Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi

„Din câte cunosc s-a vorbit în linii mari şi despre posibile schimbări la nivelul conducerii unor instituţii. Cred că va fi nevoie şi de eu control parlamentar mult mai riguros.”

Cel mai probabil, conchid experții, deputatul face referinţă la instituţiile care luptă cu corupția - CNA, CNI şi Procuratura Generală - aflate sub control parlamentar. Potrivit unor surse schimbarea conducătorilor instituţiilor anti-corupţie a fost una din condiţiile PL, atunci când a insistat asupra reluării negocierilor de la zero. Valeriu Ghileţchi a mai spus astăzi că cel mai probabil până la finele săptămânii curente va fi finalizat acordul de constituire a coaliţiei de guvernare.

La dezbaterea publică pe care a găzduit-o directorul agenţiei de presă IPN Valeriu Vasilică a opinat că două săptămâni de negocieri ar putea fi un termen nu prea mare pentru rezultate concrete, dar în condițiile de criză economică, provocată de lipsa unui guvern funcțional, două săptămâni e prea mult:

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

„Pentru poate jumătate de an în urmă aceste două săptămâni ar fi putut să fie un termen nu prea mare, dar în situaţia în care ne aflăm acum, situaţie de criză, s-ar putea ca şi aceste două săptămâni să fie mult. Consider că aceste negocieri nu sunt nişte negocieri noi. La negocieri s-au aşezat aceleaşi partide, cu aceleaşi cerinţe practic şi cu aceleaşi scopuri.”

În ultima vreme partenerii europeni au făcut presiuni publice asupra liderilor partidelor implicate în procesul de negocieri să încheie mai repede un acord de guvernare, ca să poată cere ajutorul FMI pentru evitarea înrăutățirii situației economice. Deşi unii analişti considera inevitabilă antrenarea, într-o formă sau alta, a comuniștilor, de votul cărora va fi nevoie, anul viitor, pentru alegerea şefului statului, PCRM rămâne deocamdată în afara procesului de reformatare a guvernarii. PL, PD şi PLDM au ignorat un recent apel prin care PCRM propunea negocieri între toate partidele parlamentare pentru formarea unui guvern tehnocrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG