Linkuri accesibilitate

„Actualii unionişti sunt cutezători, dar trebuie să răspundă la întrebări pragmatice”


Tinerii unioniști duminică la București
Tinerii unioniști duminică la București

Un punct de vedere în dialog între Igor Boțan și Vasile Botnaru pe tema marșului unionist de la Chișinău la București.

Europa Liberă: Cineva a comparat marşul unioniştilor până la Ungheni cu un drum al crucii. Aceasta au dorit oare organizatorii? Această analogie?

Igor Boţan: „Marşul unioniştilor s-a desfăşurat pe dimensiunea emoţională. De aceea, putem spune că este logic să-l comparăm cu un marş al crucii. Dimensiunea pragmatică lipseşte cu desăvârşire. Tinerii, fiind cutezători, sunt în drept şi este chiar admirabilă această acţiune a lor, până la momentul când vor încerca să desfăşoare şi dimensiunile pragmatice ale acestui scop, care, aşa cum spuneam, lipsesc cu desăvârşire. Mai mult decât atât, am văzut reacţia reprezentanţilor autorităţilor de la Bucureşti, care, de asemenea, a fost una doar emoţională şi absolut lipsită de răspunsuri practice – ce va urma, ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Până acum nimeni nu a încercat să estimeze costurile posibilei, eventualei, viitoarei uniri.

Igor Boţan: „Eu cred că este prematur. Tinerii, care s-au angajat în acest proces şi cei care susţin acest proces, vor trebui să dea curs şi dimensiunilor pragmatice. Este vorba despre dimensiunea juridică. România ar trebui să facă spaţiu în Constituţia sa privind aderarea Republicii Moldova la Patria-mamă, dacă putem spune aşa, termeni consacraţi, folosiţi de către unionişti.

Doi, autorităţile moldovene, înalţii demnitari, în principiu, nu pot participa la acest proces din cauza că au depus jurământ de credinţă Republicii Moldova şi ar comite un sperjur, dacă s-ar angaja în procesul de lichidare a statului moldovenesc.

În al treilea rând, nu trebuie să uităm de dimensiunea comunitară. România a acceptat acquis-ul Schengen, care este parte componentă a acquis-ul comunitar şi este în faza finală, deci, trebuie să decidă aderarea la spaţiul Schengen. Aderarea la spaţiul Schengen face imposibil efortul de reunificare cu Republica Moldova.

Dacă revenim la dimensiunea internă, de securitate, Republica Moldova nu poate renunţa la Transnistria, unde sunt trupe ruseşti. Evident, Republica Moldova nu se poate uni cu România având trupe ruseşti şi necontrolând hotarul.”

Europa Liberă: Un politician cândva a încercat să sugereze, timid, ideea că poate ar fi cazul să se taie coada de şopârlă, Transnistria să fie abandonată.

Igor Boţan: „Renunţarea la Transnistria este imposibilă, în principiu, din cauza clauzei constituţionale care spune că teritoriul Republicii Moldova este inalienabil. Nimeni, nicio forţă politică, niciun politician treaz la minte nu poate vorbi despre renunţarea la Transnistria.”

Europa Liberă: Dar schimbul de teritorii?

Igor Boţan: „Schimbul de teritorii? Depinde cu cine.”

Europa Liberă: Cu Ucraina.

Igor Boţan: „Aceasta înseamnă angajarea încă a unui jucător foarte-foarte complicat în nişte jocuri în care atrage şi Federaţia Rusă, atrage şi populaţia din Ucraina. Schimbul de teritorii mie mi se pare absolut imposibil, ţinând cont de componenţa etnică, de exemplu, a sudului Basarabiei, unde predomină populaţia ruso-lingvă, bulgari, găgăuzi, ucraineni, ruşi, şi sunt mai puţini moldoveni sau români.”

Europa Liberă: Vorbeam cu un tânăr, participant la acest marş al unirii, care îmi spunea că atâta timp cât generaţia noastră din care facem parte va fi în viaţă, tinerii nu vor avea libertatea să decidă aşa cum consideră ei. Ei consideră, şi spun aceasta mai mult sau mai puţin pe faţă, că evoluţiile pozitive spre obiectivul pe care şi-l propun sunt stăvilite, de fapt, de generaţiile care au apucat Uniunea Sovietică. Împărtăşiţi această opinie?

Igor Boţan: „Este o greşeală o astfel de abordare. Fiindcă după alegerile din 1990, alegerile parlamentare, numărul unioniştilor era mai mare decât numărul unioniştilor din prezent. Cel puţin atunci o treime dintre cetăţenii Republicii Moldova votau pentru Frontul Popular, care avea obiective unioniste. Cu trecerea timpului, numărul votanţilor pentru partidele zise unioniste a scăzut considerabil. Actualii unionişti, aşa cum spuneam, sunt cutezători, dar ei trebuie să răspundă la întrebări nu doar pe dimensiunea emoţională.”

Europa Liberă: Diminuarea aderenţei cum o explicaţi? De ce oamenii care erau împătimiţi de ideea unirii au renunţat sau au devenit foarte sceptici?

Igor Boţan: „Pentru că la un îndemn emoţional a urmat un şoc emoţional, legat de mişcările separatiste în Găgăuzia şi în Transnistria. Şi în prezent trebuie să luăm în consideraţie că eventuala unire va trebui să fie făcută după colapsarea statului moldovenesc. Dacă colapsează instituţiile statului moldovenesc, atunci unirea o vor face comunităţile. Dacă vor face unirea comunităţile, atunci trebuie să luăm în consideraţie dorinţa găgăuzilor ca şi comunitate, dorinţa nordului, care se poate consolida în jurul unei forţe politice cum este a lui Renato Usatîi, deci, instituţiile statului, în principiu, nu pot face unirea.

Ca să înţeleagă toată lume de ce îmi exprim scepticismul, vreau să pun în evidenţă că în Republica Moldova nu că despre un referendum privind unirea, un referendum consultativ, un sondaj de opinie, public şi deschis, nu s-a făcut din cauza fricii. Unii s-au temut că rezultatele sondajului vor fi prea încurajatoare, iar alţii s-au temut că rezultatele unui astfel de sondaj ar fi descurajatoare.”

Europa Liberă: Nici recensământul nu e scos la suprafaţă.

Igor Boţan: „Este adevărat. Nici măcar un recensământ nu suntem în stare să-l desfăşurăm în condiţii normale.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG