Linkuri accesibilitate

Eva Kaili: „75% dintre greci doresc să rămânem în Eurozonă, deci vor accepta aplicarea unor noi măsuri de austeritate, cu condiția să vedem o luminiță la capătul tunelului”


Eva Kaili
Eva Kaili

Europarlamentara socialistă elenă, în dialog cu Iolanda Bădiliţă, despre cât de pregătiţi sunt grecii să suporte încă un val de măsuri de austeritate şi despre solidaritatea europeană.

Statele din zona euro vor prezenta duminică seară poziția lor față de planul prezentat joi seară de guvernul de la Atena. Pensiile și salariile rămân neschimbate, fapt ce îi face pe mulți să privească foarte sceptic șansele de reușită ale acestor măsuri. Va crește TVA-ul la 23% (cu câteva excepții), vor fi desființate avantajele fiscale pentru insule, se vor majora o serie de taxe iar OTE (compania de telefonie de stat) va fi privatizată. Spinoasă rămâne problema datoriei publice, care atinge 180% din PIB și pe care guvernul de la Atena o dorește „restructurată”, un cuvânt din care fiecare înțelege ce vrea. În viziunea guvernului Țipras înseamnă și o reducere a datoriei. Sunt pregătiți grecii să suporte încă un val de măsuri de austeritate și cât mizează ei pe solidaritatea europeană, au fost întrebările Iolandei Bădiliță pentru europarlamentara socialistă elenă Eva Kaili, într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Europa Liberă: Doamnă Kaili, sunteți membră a Grupului Socialist din partea PASOK (socialiștii greci), dar și președinta Delegației la Adunarea Parlamentară NATO. Premierul Țipras a făcut apel nu o dată la solidaritatea europeană. Pentru dl Țipras, pentru Dvs. ca politician elen, ce înseamnă această solidaritate, ștergerea datoriei statului elen?

Eva Kaili: „Nu. În ultimii cinci ani am traversat o perioadă în care în țara noastră a fost aplicat acel memorandum cu creditorii internaționali, care a condus la multă austeritate. Ceea ce cerem acum este mai multă flexibilitate, pentru a aplica măsuri care vor permite Greciei să aibă și creștere economică. Acest lucru nu a fost posibil în ultimii cinci ani, pentru că a trebuit să luam măsuri nedrepte, și nu am avut timp să plănuim ceva care să ofere perspectivă și să atragă investitori în Grecia.

Problema este că acum nu avem nici măcar stabilitatea politică necesară pentru a face reformele. Ce cerem este să avem un plan care să nu fie doar pe șase luni pentru plata banilor, ci un plan care să ofere perspectivă. Sigur, avem un guvern care nu are deloc experiență în negocieri. S-au făcut o mulțime de greșeli, de ambele părți. Cred că a crescut tensiunea foarte mult, iar când ceri flexibilitate din partea creditorilor exact cand trebuie să le returnezi banii, nu este ușor să găsești balanța.

Poporul elen a suferit foarte mult și de aceea a dorit să transmită un mesaj puternic prin intermediul referendumului. În anul 2011, când am aplicat măsurile de austeritate, am spus că avem nevoie de mai mult timp pentru a le aplica. Să lupți cu evaziunea fiscală de unul singur nu este ușor, pentru că astăzi companiile sunt interconectate, colaborează cu parteneri din alte țări și, ca atare, nu este ușor să lupți impotriva evaziunii fiscale fără colaborare cu partenerii noștri europeni.”

În direct de la Strasbourg: Eva Kaili
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00

Europa Liberă: Nu o dată liderii europeni i-au reproșat premierului Țipras că nu prezintă un plan concret de luptă împotriva evaziunii fiscale, împotriva corupției și de reformare a sistemului de pensii. Asta așteptau și euoparlamentarii marți, la Strasbourg...

Eva Kaili: „Bine, premierul Țipras nu putea vorbi la Parlamentul European atât de tehnic. El a incercat să pună accent pe perspectiva politică a acestei crize, încercand să explice de ce am traversat cinci luni de negocieri fără nici un rezultat. Cred că nu aștepți de la un prim ministru detalii tehnice, cred că a incercat să isi faca înțelese intențiile de către celelalte state membre, alături de care vrem să rămânem în UE și Eurozonă.”

Europa Liberă: Domnul Țipras a acuzat faptul că guvernele precedente de la Atena sunt mai degrabă responsabile pentru situația din țară. Inclusiv partidul Dvs, PASOK, a fost parte a unor coaliții de guvernare. Ce îi răspundeți, așadar, dlui Țipras?

Eva Kaili: „Da, ne asumam responsabilitatea, s-au făcut multe greșeli, dar de ambele părți, deci și de parte creditorilor. Trebuie să controlezi cum se fac reformele, și nu să ceri reforme care ucid piața, doar tăind salarii și pensii. Solidaritate înseamnă că greșeli s-au făcut de ambele părți și nu trebuie acuzată doar o parte. Cred că actualul guvern este vinovat de faptul că a pierdut timp prețios incercând să pună pe hartie un plan strategic viabil. Deocamdată este important că am decis că vrem un acord, că rămânem în UE. 75% dintre greci doresc să rămânem in Eurozonă. Deci vor accepta aplicarea unor noi măsuri de austeritate si vor plăti costurile necesare. Dar vor să vadă că la final este o speranță, că la capătul tunelului este o luminiță. ”

Europa Liberă: Vorbind despre solidaritate, aș menționa doar câteva cifre: vârsta de pensionare în Germania este 67 de ani, atât la bărbați cât și la femei, salariul minim 8,50 Euro pe ora, dar există oameni care lucrează și pentru 200 de euro pe lună. Așteptați, așadar, solidaritate de la țări unde condițiile de pensionare sau de munca sunt mai rele ca în Grecia?

Eva Kaili: „Pe această temă am avut divergențe cu Syriza. Noi credem că pentru a face sistemul european viabil este nevoie de reforme. Nu putem rămâne cu astfel de diferențe între statele membre. Înțeleg că nu putem aștepta să primim bani pentru ceva ce nu va fi sustenabil. Problema este că avem acest sistem social de ani de zile. Oamenii și-au cumpărat case sau au făcut alte investiții. Acum noi le tăiem pensiile sau salariile. Dar unii au 65 de ani. Ca atare, trebuie să ne adaptăm.

Avem nevoie de timp pentru aplicarea acestor reforme. Syriza a promis foarte mult și trebuie să le explice acum oamenilor că trebuie să iși modifica calitatea vieții, să trăiască mai prost decât până acum. Sper să găsim acest echilibru și ca oamenii să înțeleagă că trebuie să reformăm țara, iar aceste reforme vor trebui făcute în așa fel încât să nu fie distruse vieți. Reformele trebuie să fie acceptate de greci în primul rand. Grecii știu că avem nevoie de reforme care să întărească economia noastră, astfel ca sistemul social și de pensii să poată fi viabil.”

XS
SM
MD
LG