Linkuri accesibilitate

Joseph Dunford: „Georgia, Moldova și Ucraina au regiuni separatiste ocupate de Rusia, pe care Kremlinul le exploatează în interes propriu”


Viitorul șef al statelor majore reunite din America a fost audiat în Congres

Intr-o audiere in fata Comisiei pentru forțele armate a Senatului american, generalul Joseph Dunford a spus ca Vladimir Putin reprezinta cea mai semnificativa amenintare militara la adresa Statelor Unite.: „Daca doriti sa vorbim despre o tara care reprezinta o amenintare la existenta Statelor Unite, va trebui sa ma refer la Rusia. Comportamentul lor este alarmant”.

Dunford, care va fi dupa toate probabilitatile confirmat in functia de sef al Statelor Majore Reunite ale armatei americane, la propunerea presedintelui Obama, a adaugat ca pina in urma cu citiva ani, politicile americane de aparare nu au anticipat cresterea agresiunii Rusiei.

Generalul a mai aratat in remarcile sale pregatite pentru audiere ca armata Americana ramine ingrijorata de perspectiva ca Rusia sa invadeze alte foste republici sovietice, in incercarea de a-si reface sfera de influenta.

Comisia a intrebat: “Sinteti ingrijorat ca Moldova si Gruzia sint intr-o stare de vulnerabilitate marita, luind in considerare postura agresiva a Rusiei, in Ucraina?”.

Viitorul sef de stat major a raspuns afirmativ, spunînd că „Rusia a demonstrat atit in Georgia, in 2008 cit si in Ucraina, acum, disponibilitatea de a folosi forta, viola suveranitatea si exploata vulnerabilitatile acestor democratii fragile, pentru a-si atinge obiectivele strategice. Georgia, Moldova si Ucraina includ regiuni separatiste ocupate de Rusia, pe care Kremlinul le exploateaza pentru interesele sale proprii”.

Intrebat ce pot Statele Unite sa faca pentru a contracara aceste tendinte, generalul a spus ca sanctiunile nu vor reusi singure sa descurajeze Kremlinul, și ca este necesara o abordare ampla, la nivel guvernamental, in cooperare cu aliatii NATO si prietenii din Europa.

„Cu toate acestea sanctiunile americane si europene au un impact in Rusia si trimit Moscovei un semnal clar ca agresiunea impotriva severanitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei antreneaza costuri”.

Viitorul sef al statelor majore americane a adaugat ca intentioneaza sa coopereze cu armata rusa pentru a reduce riscul unei confruntari si a gasi solutii comune, in plan international, acolo unde Rusia opteaza pentru un rol international responsabil.

In privinta reducerii arsenalului nuclear, el a spus ca orice eforturi vor trebui facute de comun acord cu Rusia si ca Statele Unite nu-si mai pot permite sa sa actioneze unilateral.

XS
SM
MD
LG