Linkuri accesibilitate

Victor Chirilă: „Marea problemă este calitatea clasei politice care guvernează Republica Moldova.”


Un dialog despre cum au reacţionat partidele puterii de la Chişinău la suspendarea finanţării europene.

Modul în care au reacţionat partidele lasă multora senzaţia că ele tratează acest lucru ca pe o problemă provizorie, foarte uşor de depăşit în condiţiile în care în scurt timp se formează guvernul. L-am întrebat pe Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru politică externă de la Chişinău, dacă aşa este.

Victor Chirilă: „Nu cred că e aşa, pentru că de această dată nu va fi de ajuns crearea unui Guvern, va fi nevoie ca viitorul Guvern să vină şi cu un anumit program convingător de reforme în special pentru cetăţenii Republicii Moldova şi nu în ultimul rând pentru partenerii europeni.”

Europa Liberă: Oricine are ştiinţă despre cum se recâştigă, de fapt, credibilitatea pierdută în faţa creditorilor înțelege că lucrurile sunt serioase şi de durată. Cei cu cunoştinţe economice vorbesc chiar despre iminenţa unor probleme uriaşe bugetare, economice. Ce ar trebui din punctul Dvs. de vedere să facă clasa politică ca decizia creditorilor şi a Uniunii Europene să treacă ca un vis rău?

Victor Chirilă: „În primul rând este nevoie de un Guvern, un Guvern cu mandat convingător de reforme, un Guvern care să aibă libertatea de a pune în practică reformele convenite şi în special în domeniul combaterii corupţiei, reforma justiției care iată ultimul ne arată că, de fapt, lucrurile sunt foarte proaste în acest domeniu. Este neexplicabil cum un fost comisar general şi un fost ministru de interne vinovaţi de maltratarea a zeci de persoane sunt achitaţi, iar în acelaşi timp un ziarist pentru lucruri minore, pentru un mic scandal este condamnat la câţiva ani de închisoare. Chiar este strigător la cer acest lucru şi demonstrează încă odată că reforma justiţiei din păcate nu dă roadele pe care le aşteptăm. Şi desigur că astfel de chestiuni dezamăgesc partenerii europeni care au venit cu asistenţă impunătoare pentru implementarea, în cazul dat a reformei de justiţie, dar cred că astfel de cazuri sunt mai multe şi vizează o serie întreagă de domenii. De aceea zic că în primul rând este nevoie de un Guvern cu o viziune clară de reformare a economiei, a sistemului administrativ,a sistemului financiar în Republica Moldova şi cu privire la combaterea corupţiei, dar din păcate o astfel de viziune nu se vede. Cred că acest lucru va lucru festa nu doar actualilor partide politice şi viitorului Guvern, dar şi Republicii Moldova.”

Europa Liberă: La viteza cu care a degradat situaţia Republicii Moldova, de la poveste de succes a parteneriatului estic la sancţiunea cu stoparea finanţării, s-ar putea părea că e vorba de inconştienţa clasei politice. După părerea Dvs. inconştienţă, vulnerabilităţi legate de gradul înalt de corupţie a politicienilor sau conectare a politicienilor la interesele Moscovei, ce ar fi mai degrabă?

Victor Chirilă: „Nu este nimic inconştient. Deşi pentru noi ceea ce face clasa politică ne pare iraţional, nu este nicidecum iraţional şi nu este nicidecum inconştient. Clasa politică este preocupată în primul rând, de interesele sale persoanele şi se pare că actualii politicieni au ajuns la înţelegerea că Acordul de Asociere, Agenda de Asociere le periclitează interesele lor economice şi politice în Republica Moldova, de aceea dânşii încearcă să mimeze reformele astfel încât să-şi păstreze faţa şi în interiorul ţării, dar şi în exterior. Eu nu aş fi lega neapărat interesele politicienilor de Moscova având problemele noastre interne. Sigur că Federaţia Rusă îşi face jocul ei în Republica Moldova, are o mulţime de instrumente din ce în ce mai eficiente, inclusiv instrumente politice din ce în ce mai eficiente, dar nu aş lega neapărat parcursul de reforme a clasei politice de conexiuni cu Moscova. Cred că ar fi o scuză prea la îndemână pentru actuala clasa politică dacă am cădea pradă unei astfel de logici. Problemele sunt în interior şi eu cred că marea problemă este calitatea clasei politice care guvernează Republica Moldova.”

Europa Liberă: Există pe de altă parte păreri de genul că partenerii externi ar fi abandonat partidele proeuropene şi această pretinsă abandonare se vrea să fie percepută ca un gest din partea Uniunii Europene de condamnat chiar. Dvs. ce credeţi despre aşa opinii?

Victor Chirilă: „În primul rând trebuie să spun că partidele proeuropene au abandonat Agenda de transformări, o agendă care a fost convenită cu Uniunea Europeană care presupune apropierea Republicii Moldova de standardele Uniunii Europene în diferite domenii, iată despre acest lucru trebuie să vorbim. În ceea ce priveşte abandonarea de către Uniunea Europeană a partidelor europene eu cred că nu este corect, Uniunea Europeană susţine nu neapărat un partid ea susţine o agendă de acţiuni, de transformări care coincide cu aspiraţiile sale, cu interesele sale, pentru că Uniunea Europeană are şi ea interese economice, politice, de securitate în regiunea noastră. Momentul în care la Chişinău este o guvernare care în loc să implementeze acordurile convenite cu Uniunea Europeană, de fapt, lucrează împotriva acestor acorduri, atunci despre care susţinere putem vorbi din partea Bruxellului sau a Germaniei sau a altor state din Uniunea Europeană? Cred că întrebarea ar trebuie să fie pusă altfel - de ce partidele europene, aşa zisele partidele europene că mă îndoiesc eu că ele sunt cu adevărat europene, au abandonat de reforme? Agenda care înseamnă combaterea corupţiei, care înseamnă reforma adevărată a justiţiei, care înseamnă o descentralizare mai accentuată, astfel încât autorităţile locale să aibă un rol mult mai mare în implementarea schimbărilor în localităţile lor şi multe alte lucruri care nu se fac şi nu se fac deoarece nu există un angajament convingător, o voinţă politică clară la Chișinău pentru a implementa aceste reforme convenit cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ar fi forţat probabil să identificăm nişte partide care se uită la Uniunea Europeană doar ca la o vacă mulgătoare, nu ca la un sistem de valori în primul rând, demne de a fi preluate. Dar ce gafe poate ale Uniunii Europene în raport cu Moldova aţi identifica, nu a fost poate creditul de încredere prea mare?

Victor Chirilă: „Creditul a fost prea mare şi a fost mare nu din partea Uniunii Europene a fost mare din partea societăţii civile care a crezut, şi a acţionat în susţinerea partidelor proeuropene din Republica Moldova. Şi iată acum suntem în situaţia că trebuie să răsplătim aceste gafe, aceste erori, dar din păcate nu mai văd cum am putea ieşi din acest cerc vicios. Alegerile locale au arătat că cetăţenii Republicii Moldova din păcate au ales din ceea ce au şi din acest punct de vedere cred că suntem într-o situaţie extrem de proastă, pentru că societatea noastră nu generează o altă elită politică, economică care succinte realităţile, care într-adevăr să ia billboard-ul integrării europene şi să-l ducă mai departe. Şi atâta timp cât nu vom avea în Republica Moldova o astfel de elită politică, economică, onestă, integră, nouă decisă să facă reforme în ţara noastră nu se va schimba nimic. Cred că ne aflăm la mare impas nu doar instituţional, nu doar politic, dar şi din punct de vedere al calităţii societăţii ca motor pentru transformări profunde în ţara noastră.”

Europa Liberă: O criză de proporţii în Grecia. Se proiectează cumva situaţia din această ţară europeană asupra modului de a gândi al autorităţilor din Moldova, a societăţii din Moldova?

Victor Chirilă: „Mai bine zis sunt ferm convins că autorităţile noastre nu vor putea extrage nicio lecţie din această istorie a Greciei şi sunt multe lecţii de extras şi de ei şi de noi. Şi prima lecţie este că se pare că procesul de extindere a Uniunii Europene s-a oprit pentru mult, mult timp, şi întrebarea mea este - ce facem noi de acum în acolo? Avem un Acord de Asociere fără o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, o clasă politică care este din ce în ce mai dezinteresată de implementarea acestui Acord, o clasă politică care vrea să conserve realităţile astfel încât ea să se menţină cât mai mult la putere, o securitate din ce în ce mai șubredă. Pentru că sunt o serie de tendinţe, de provocări externe care fac Republica Moldova să se simtă din ce în ce mai vulnerabilă şi acest lucru înseamnă stabilitate internă extrem de fragilă. Dacă nu există stabilitatea internă nu există nici voinţă politică din partea clasei politice pentru a face reforme valoroase în ţara noastră, pentru că dânşii se vor gândi în primul rând la propriile electorate, la viitoarele alegeri şi nicidecum la schimbarea stării de facto din ţara noastră, la schimbarea sistemului corupt din ţara noastră. Repet, cred că ne aflăm într-o situaţie foarte proastă şi dacă nu ne mobilizăm, mă refer la societate, mă refer şi clasa politică, pentru că în rândurile claselor politice mai sunt politicieni raţionali, dar din păcate cu influinţă foarte mică în luarea deciziilor, atunci cred că Republica Moldova este pe punctul de a rata o nouă şansă istorică de a se apropia de Uniunea Europeană şi asta se numeşte Acordul de Asociere, chiar dacă nu are această perspectivă de aderare politică la Uniunea Europeană. Însă acest Acord fără această perspectivă ne oferă totuşi şansă să îndeplinim criteriile necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, criterii care vor îmbunătăţi viaţa fiecăruia din noi şi acest lucru presupune un anumit sacrificiu, sacrificiu şi din partea noastră, dar mai ales din partea clasei politice care guvernează Republica Moldova. Nu în ultimul rând se mizează pe raţiune din partea clasei politice, dar se pare că rațiunea la clasa politică a rămas foarte puţină şi suntem într-o situaţie în care trebuie să mizăm pe ceva extraordinar să se întâmple în ţara noastră ca să ne trezim la realităţile care ne înconjoară.”

XS
SM
MD
LG