Linkuri accesibilitate

Consiliul Naţional al Elevilor, la ora bilanţului


În acest an sunt șase raioane din partea cărora nu a venit nici un dosar de participare la lucrările consiliului.

Ministerul educației anunță că a selectat elevi din 37 de instituții, care pe parcursul următorului an de studii vor reprezenta interesele colegilor lor la Consiliul Național al Elevilor. Membrii consiliului, 37 la număr au fost aleși prin concurs și vor avea șansa să comunice direct cu angajații ministerului educației despre problemele tinerilor și vor putea înainta propuneri de îmbunătățire a sistemului educațional. Tamara Grejdeanu a încercat să afle ce reușite au elevii și cum se reprezintă în această structură formată acum doi ani:

Consiliul s-a întemeiat tocmai când erau în apogeu discuțiile despre oportunitatea supravegherii video a examenelor de bacalaureat, prin urmare membrii consiliului s-au văzut siliți să participe și ei la dezbateri, punând pe cântar argumentele pro și contra.

Călin Bogdan, fost membru al consiliului, spune că urmare a schimbului de păreri, elevii au prezentat cu regularitate factorilor decizionali de la minister temerile și sugestiile lor:

„Tot ceea ce se discută în școală, în raion, în regiune, de unde fac parte membrii consiliului, mai apoi se discută în cadrul consiliului, problemele, toate neclaritățile ce apar din partea colegilor noștri și ulterior și noi avem misiunea de a răspândi această informație. Consiliul, să zic așa, omoară dubiile pe care le au elevii, mai ales acele negative cu referire la ceea ce face ministerul.”

O propunere a elevilor este ca pedagogii să renunțe la metodele clasice de predare pentru a interesa elevii. Cei selectați să fie vocea instituției lor în consiliu vin din 27 de raioane ale republicii. Mulți dintre ei profită cu îndrăzneală de șansa de a discuta politicile din educație cu angajații ministerului, alții însă ezită, remarcă Iosif Moldovanu, cel care a coordonat timp de doi ani activitatea consiliului. El spune că sunt elevi care sunt atenționați de manageri, despre ce și cum să discute, urmând oarecum îndemnul de „a nu scoate gunoiul din casă”:

„Le este greu unora să exprime ceea ce văd ei, simt ei în școală, pentru că, din spusele lor, atunci când sunt delegați la ședințele consiliului, sunt cumva pregătiți de adulți: să vedeți ce spuneți acolo așa încât să nu iasă școala noastră într-o imagine proastă. Or adulții nu înțeleg, profesorii, directorii de școli că acest consiliu nu vrea să scoată într-o lumină proastă nici o instituție. Acest consiliu are ca obiectiv altceva, inclusiv să îi ajute pe ei ca ceea ce fac în școală să fie mai aproape de nevoile copilului.”

Succesul acestui consiliu, gândit ca o punte între elevi și minister, depinde și de legătura inversă, adică diseminarea mesajelor spre colegi și mai ales profesori și manageri. Iosif Moldovanu este de părere că există încă o înțelegere dublă a sarcinii pe care o au elevii: ei pot fi activi la consiliu, dar șovăitori în mediul școlar.

Tudor Lap, proaspăt absolvent al gimnaziului spune că de multe ori tinerii vin cu idei preconcepute în consiliu și dacă ei reușesc să-și revadă poziția față de reformele din educație, e destul de greu să le explice celorlalți de ce sunt condiții stricte la BAC și de ce profesorii nu trebuie să tolereze copiatul:

„Sunt mulți colegi care au opinii diferite sau chiar opuse față de cele ale noastre, ale consilierilor, de asta e un pic mai greu de lucrat cu ei la început. Eu optez pentru un sistem educațional în care să nu se simplifice programul, dar poate să-l facă mai practic, fiindcă acum este foarte multă teorie și foarte puțină practică. Asta nu ne va ajuta foarte mult atunci când vom ajunge la nivelul de învățământ superior. Dar majoritatea susține că ar trebui de simplificat curricula, că e prea greu, că e prea mult și, bineînțeles, nu le place.”

Până a ajunge în consiliu, tinerii au trebuit să facă dovada activismului și interesului lor pentru schimbări în societate. În acest an sunt șase raioane din partea cărora nu a venit nici un dosar de participare. Pentru elevi, recomandarea experților este să profite de acest instrument prin care sunt consultați. Iar adulții, la rândul lor, sunt îndemnați să lase copiii să se manifeste plenar, pentru a testa cât mai complex politicile educaționale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG