Linkuri accesibilitate

A 50-a ediție a Festivalului internațional de film de la Karlovy Vary


La 50 de ani, e un festival tînăr!

La Karlovy Vary este in plina desfasurare Festivalul International al Filmului. Este cea de-a 50-a editie si prezenta româneasca este impresionanta: aproape in fiecare din sectiunile festivalului sînt filme românești. Festivalul a inceput în 3 iulie se termină la 11 iulie.

Daca va ginditi ca un festival al flmului ar putea sa fi imbatrinit la 50 de ani, este complet gresit in cazul celui de la Karlovy Vary. Nu numai ca publicul este tinar si foarte tinar la acest festival, dar numarul debuturilor este impresionant. La fiecare din cele patru sectiuni aflate in competiţie sunt o multime de debuturi. Si ma refer numai la debuturile regizorale, cele actoricesti sau la nivelul scenariilor, imaginii, costumelor si muzicii sînt greu de numărat.

În cele patru sectiuni de concurs ale festivalului participă 13 lung-metraje, iar România e reprezentata cu doua filme de lung metraj „Box”, al lui Florin Şerban, si „Muntele Magic” al Ancăi Damian.

Din cele 13 filme, cinci sunt debuturi regizorale.

Secțiunea Estul Vestului are în competiție 12 filme, din care trei sînt debuturi, între care si unul românesc „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase.

Forumul Independenţilor, o altă sectiune a competiției are tot 12 filme si tot trei debuturi regizorale.

In ciuda faptului ca festivalul este in mod traditional deschis filmelor de fictiune, el are in componenţă si o sectiune de filme documentare cu 16 pelicule.

In afara de aceste trei filme românesti aflate in competitie publicul de la Karlovy Vary are şansa sa vada si citeva dintre cele mai bune filme ale anului in alte sectiuni.

Aferim” care a luat Ursul de argint la Berlin e prezentat in sectiunea Orizonturi, unde e plasat si ultimul film semnat de Radu Muntean „Un etaj mai jos”, care a fost in competitie la Cannes, la sectiunea Un certain regard.

Corneliu Porumboiu este și el prezent pe afisele de la acest festival, cu ultimul sau film „Comoara”, premiat la Cannes la sectiunea Un certain regard. La Karlovy Vary e prezentat in sectiunea Another View.

Este prezent și filmul regizorului Igor Cobilanski, „Colectia de arome”, laureat anul acesta la festivalul de scurt metraj de la Praga.

Iată și cifrele festivalului internațional de film de la Karlovy Vary: 200 de filme, 300 de regizori, operatori, actori si scenaristi, 14 săli de proiecție, discutii si forumurile, 800 de distribuitori, producatori si organizatori de festivaluri, peste 700 de critici de film si jurnalisti, mai ales din estul si centrul Europei, 120.000 de bilete vândute, peste 11.000 de spectatori.

Biletele la filmele românești au sold out.

O concluzie rapida si fara a astepta palmaresul: la 50 de ani, e un festival tinar!

Previous Next

XS
SM
MD
LG