Linkuri accesibilitate

Rezultate parțiale : Grecia votează împotriva austerității


După numarearea a mai bine de un sfert din voturile exprimate în referendumul din Grecia se conturează o victorie clară a votului negativ: peste 61% împotriva planului de austeritate propus de creditorii externi. Un rezultat mult mai clar decât indicau somndajele de opinie efectuate înainte de referendum.

Pe insule, votul împotriva a fost si mai puternic, și anume în jur de 70%.

Dacă rezultatul final confirmă aceste cifre parțiale, votul grecilor este considerat și un vot masiv de încrederea în partidul Syriza și premierul Alexis Tsipars, care a inițiat referendumul cu două săptămâni în urmă . În ajunul referendumului, ministrul său de finanțe, Yanis Varufakis a acuzat chiar UE, intr-un interviu cu presa spaniola, că ar „teroriza” Grecia cu planul de austeritate și mai ales cu poziția inflexibilă pe care a adoptat-o față de cererile Atenei.

Pentru moment, nimeni nu comentează la Bruxelles dar pentru luni este deja programată o reuniune a reprezentanților grupului euro. Iar cancelara germană Angela Merkel se va întâlni cu președintele Franței, Francois Hollande.

Ambii au insistat ca Grecia să accepte un program de austeritate în schimbul continuării ajutorului financiar acordat de UE, Banca Mondială și FMI.

Acum s-ar putea ca singura cale de a evita ieșirea Greciei din zona Euro să fie restructurarea datoriei externe a țării, care este de peste 125% din PIB. Pentru unii experții, de neplătit în viitorul apropiat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG