Linkuri accesibilitate

Incertitudine totală în evoluțiile din Grecia


Tipografia de stat de la Atena, buletine de vot pentru referendumul din 5 iulie

Președintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter: „Europa vrea să ajute Grecia. Dar nu o poate face împotriva voinței grecilor.”


Premierul grec Alexis Tsipras nu a renunțat la referendum, cerând populației sa voteze NU, altfel zis sa respingă acordul impus de creditori, confuzia fiind oricum sporită de faptul ca acordul nu mai este oricum valabil începând de miercuri. Cu toate astea, îndemnul lui Tsipras către populație să voteze NU a pus capăt oricărei posibilități de reconciliere cu partenerii europeni și a amânat reluarea discuțiilor până după referendum.

Premierul Alexis Tsipras, adfresându-se grecilor, 1 iulie 2015
Premierul Alexis Tsipras, adfresându-se grecilor, 1 iulie 2015

Grecia e „șantajată”, a spus Tsipras, stârnind o uriașă iritare în celelalte capitale, cu atât mai mult cu cât cu 24 de ore înainte el trimisese un mesaj liderilor din zona euro anunțând că acceptă planul lor, cu câteva modificări.


Tsipras cerea în același timp un nou împrumut de 29 miliarde de euro pentru a putea face față, pe următorii doi ani, cheltuielilor curente ale statului.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter: „Europa vrea să ajute Grecia. Dar nu o poate face împotriva voinței grecilor.”

Miniștrii de finanțe din zona euro au ținut o teleconferință de o oră, dar au întrerupt-o fără nici un rezultat, ajungând la concluzia că nu pot decide nimic înainte de a vedea rezultatul referendumului.

Confuzia s-a adâncit de-a lungul zilei de joi, mai ales după ce s-a descoperit că referendumul grec se bazează pe traduceri proaste ale documentelor redactate în engleză.

Tsipras a promis că va demisiona dacă răspunsul populației va fi un DA, în favoarea planului de bailout. Aceeași promisiune a făcut-o și ministrul de finanțe Yanis Varoufakis.

Un banner cu îndemnul de a vota NU la referendum, instalat pe clădirea ministerului finanţelor de la Atena
Un banner cu îndemnul de a vota NU la referendum, instalat pe clădirea ministerului finanţelor de la Atena

Cu toate cozile la distribuitoarele de bani din Grecia și panica ce începe să se instaleze, sondajele arată că tendința se inversează și că procentul celor care anunță că vor vota în favoarea măsurilor de bailout îl depășește deja pe cel al adversarilor acceptării planului occidental.

Continuă însă eforturile de ultimul moment pentru a ajuta Grecia să rămână în zona euro. Astfel, consiliul director al Băncii Centrale Europene a decis să mențină acordarea Greciei a acelor fonduri urgente în lichidități de care Grecia are nevoie în funcționarea sa cotidiană pentru a putea supraviețui ca stat.

La Bruxelles, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a repetat că și-ar dori să vadă Grecia rămânând în zona euro.

In paralel, Barack Obama a discutat aceeași temă prin telefon cu premierul italian Matteo Renzi. Asta pentru că o ieșire a Greciei din zona euro ar crea uriașe probleme și pentru țările din Balcani care folosesc euro fără a fi membri în Uniunea Europeană, și anume: Muntenegru și Kosovo.

XS
SM
MD
LG