Linkuri accesibilitate

Presa de la Bucureşti despre alegerile din R. Moldova


Comentariul semnat de Dan Andronic pe site-ul saptamanalului Capital se intitulează „Doar cu Dorin Chirtoacă nu se face Primăvară!”. Directorul cotidianului Evenimentul zilei mărturisește că s-a temut de un eșec cu atât mai mult cu cât a investit într-o ediție de Moldova și recunoaște că, în ciuda victoriei lui Chirtoacă la Chișinău, războiul nu a fost câștigat: foarte multe localități din Republica Moldova au ales primari pro-ruși. La asta se adaugă faptul că victoria de la Chișinău ar fi mai mult meritul lui Dorin Chirtoacă și s-ar fi datorat mai degrabă „aportului decisiv al moldovenilor din suburbii (...) decât vreunei strategii deștepte”. Primarul general își începe așadar al treilea mandat cu un suport electoral semnificativ erodat, constată Dan Andronic.

Și pentru Cristian Câmpeanu, de la România liberă, dincolo de victoria lui Chirtoacă la Chișinău, rezultatul ar fi „catastrofal”: principalele orașe, în afară de Chișinău, sunt în mâinile pro-rușilor. Situația agravată la Comrat, capitala Găgăuziei, care a ales un reprezentant al partidului lui Renato Usatîi, după ce fusese fieful socialiștilor lui Igor Dodon. Alegerile locale s-ar remarcat la turul al doilea și prin coborârea la limite inacceptabile a declarațiilor politice. Este citat Igor Dodon, un „personaj care care ar fi un nimeni în Europa civilizată”, cu caracterizarea făcută lui Dorin Chirtoacă – „maidanez unionist” și cu formula „râia liberală”, prin care și-a desemnat adversarii politici din Partidul Liberal. În general, Câmpeanu crede că moldovenii primesc în acest moment mai multă atenție decât merită, iar acest lucru s-ar datora exclusiv poziției lor geografice între Europa și Rusia.

Iulian Chifu are altă opinie în Evenimentul zilei: după un „vot geopolitic” la Chișinău, între pro-europeni și pro-ruși ar fi câștigat România, pentru că Partidul Liberal este un partid „pro-românesc, unionist, euroatlanticist”. Practic, la aceste locale, mai ales în turul al doilea, alegerea a fost între România și Rusia și concluzia logică este, în opinia acestui comentator, că s-a validat clar opțiunea pro-europeană, adunând aici opțiunile partidelor pro-europene din alianța minoritară cu cele ale partidelor pro-europene sau pro-românești de opoziție.

XS
SM
MD
LG