Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


„Anul trecut aproximativ 1.100 de moldoveni au „achiziționat” infecții din spitalul în care au fost internați. Sunt datele Centrului Național de Sănătate Publică, potrivit cărora numărul infecțiilor asociate cu asistența medicală este într-o ușoară scădere față de anul 2013. Cu toate acestea, specialiștii spun că în realitate numărul acestora ar fi mult mai mare. Datele mai arată că cel mai frecvent aceste infecții se transmit la proaspetele mămici, în timpul lăuziei, la pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și la copiii nou-născuți.

Plățile neoficiale este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical din Moldova. Deși majoritatea pacienților sunt asigurați, aceștia plătesc în plus aproape de fiecare dată când ajung în spital. Datele studiului „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), arată că cel mai des moldovenii plătesc suplimentar pentru consultația medicilor, pentru serviciile asistentelor medicale, medicamente și pentru investigațiile de laborator sau de diagnostic. Sumele variază între 300 de lei, în spitalele raionale, și 1000 de lei în instituțiile de nivel republican.

Cea mai mare problemă a sistemului de sănătate nu este lipsa banilor, ci lipsa interesului de a-i folosi corect. Numai anul trecut au fost cheltuiți defectuos peste 70 de milioane de lei din totalul de 94 de milioane, pe care CNAM i-a alocat pentru proiecte de dezvoltare. Cu alte cuvinte, 90 la sută din bani, sau peste 3,5 milioane de euro, au fost cheltuiți cu abateri, nereguli și în ultimă instanță - fără eficiență. Concluziile aparțin Curții de Conturi, care a descoperit mai multe licitații fără caiete de sarcini, prețuri umflate, tehnică scumpă, dar de proastă calitate și bani aruncați în vânt pentru diverse penalități. Așa se cheltuie banii în sistemul de sănătate, bani despre care vorbim într-una că sunt prea puțini, au precizat auditorii.”

XS
SM
MD
LG