Linkuri accesibilitate

Ilia Iașin: „Președintele nostru este un mincinos”


Ilia Iașin
Ilia Iașin

Un interviu despre raportul „PUTIN. RĂZBOI”, cu Ilia Iașin, unul dintre cei care au finalizat documentul după asasinarea, în februarie, la Moscova, a fostului lider al opoziţiei ruse, Boris Nemțov.

Raportul „PUTIN.RĂZBOI”, la care lucra Boris Nemțov când a fost asasinat în februarie, a fost făcut public la Strasbourg, la Consiliul Europei, în cadrul unui eveniment organizat sub patronajul șefului delegației Marii Britanii la APCE, Bob Walter. Într-un interviu exclusiv acordat Iolandei Bădiliță, corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Ilia Iașin, cercetător la Universitatea din Moscova și membru al echipei care a finalizat raportul, vorbește despre dovezile care arată implicarea Rusiei în conflictul din Ucraina și cere Occidentului „să îl oprească pe Putin”.

Europa Liberă: Domnule Iașin, ați prezentat public săptămâna trecută la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei raportul final „PUTIN.RĂZBOI”, raport început de Boris Nemțov. Ați făcut parte din echipa dlui Nemțov și după asasinarea acestuia ați continuat. Având în vedere situația critică în care se află opoziția in Rusia, ce anume v-a determinat să vă implicați în acest proiect?

Ilia Iașin: „Așa este, acest raport a fost inițiat de dl Boris NEMȚOV. Nu l-a finalizat pentru că a fost ucis, dar pentru noi a fost important să respectăm dorința prietenului nostru de a termina această lucrare. A doua motivație a fost că noi, ca ruși patrioți, am văzut cât de mult rău a făcut războiul din Ucraina societății ruse și Rusiei, în general. De aceea, dorim să spunem societății ruse adevărul despre acest război. Vedem că oamenii nu au informații despre acest război, că autoritățile ruse mint zilnic, cu fiecare lună care trece, cu privire la prezența armatei ruse în Ucraina. Noi dorim să le spunem rușilor de rând care este realitatea cu acest război pe care Rusia îl duce în Ucraina.”

Europa Liberă: Și dacă oamenii nu vă ascultă? După cum spuneați și Dvs., majoritatea rușilor are acces doar la televiziunea de stat, ruşii sunt subiectul propagandei de stat, cum puteți așadar să faceți astfel încât mesajele dumneavoastră să ajungă la acest public?

Ilia Iașin: „Așa este, propaganda putinistă îndreptată împotriva opoziției, a tuturor care nu sunt de acord cu acțiunile si politicile guvernului este foarte agresivă. Propaganda este îndreptată și împotriva Europei și a Occidentului. Este dificil ca adevărul pe care îl spunem noi să ajungă la oamenii de rând. Dar altă alternativă nu există. Ce ne rămâne de făcut este să mergem în fabrici, să vorbim cu oamenii de pe străzi, să organizăm demonstrații și să le vorbim oamenilor direct. Am publicat multe copii ale acestui raport și încercăm să le răspândim cât mai mult. ”

Europa Liberă: Mi-ați spus și înainte de interviu că nu este ușor să fii politician de opoziție în Rusia. Și mi-ați mai mărturisit că, deși vă așteptați să fiți concediat de la slujba pe care o aveți la universitatea din Moscova, acesta nu este cel mai rău lucru care vi se poate întâmpla. Și atunci vă întreb: ce anume mai rău vi se poate întâmpla?

Ilia Iașin: „L-ați menționat mai devreme pe prietenul meu Boris Nemțov. Știm cu toții ce soartă a avut: a fost ucis chiar în apropiere de Kremlin. Era unul dintre cei mai insemnați lideri ai opoziției ruse. Nemțov este unul dintre cei mai cunoscuți lideri de opoziție ruși în întreaga lume, nu doar în Rusia. Și cei care l-au omorât nu s-au temut de nimic. Iar acești oameni sunt în libertate. În Rusia, dacă îl critici pe Putin în public, ai probleme. Ca atare, să rămâi fără serviciu nu este cea mai mare problemă. Uitati-vă câți politieni de opoziție se află în închisoare în Rusia, câți părăsesc țara, ce s-a întamplat cu Nemțov...Acestea sunt pericolele în Rusia.”

Europa Liberă: Potrivit raportului Dvs., cine luptă în Ucraina?

Ilia Iașin: „Armata rusă, personal militar rusesc, armamentul este tot rusesc. Tot ce se întâmplă acolo este responsabilitatea domnului Putin, căci el este cel care a trimis acești luptători în Ucraina. Nu sunt doar cetățeni ruși. Sunt luptători din mai multe părți ale Federației Ruse, care luptă pentru bani. Mercenari. Dar mai întâi vorbim despre soldați ruși. În toți acești ani Putin a spus că nu există soldați ruși în Ucraina. Este o minciună.”

Europa Liberă: Aveți dovezi?

Ilia Iașin: „Președintele nostru este un mincinos”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:52 0:00

Ilia Iașin: „Desigur! Avem o mulțime de dovezi și de aceea vrem să le facem publice și să le spunem rușilor: președintele nostru este un mincinos! Dorim să le spunem rușilor ce consecințe are pentru țara noastră acest război: izolare politică, pierderi economice etc. Acest război este împotriva interesului național al Rusiei.”

Europa Liberă: Care credeți că este scopul, obiectivul Dlui Putin în acest război?

Ilia Iașin: „Să țină Crimeea în continuare în granițele Rusiei, ca teritoriu rusesc. Acesta ar fi primul scop. Al doilea, să transforme cazul Donbas într-un mecanism de presiune asupra Ucrainei, UE, SUA. Putin ar vrea să le arate politicienilor occidentali că poate oricând să declanșeze un război de proporții în Donbas. ”

Europa Liberă: Și acest mecanism este doar pentru Ucraina, sau se poate folosi și pentru Moldova (prin Transnistria), Georgia (prin Osetia de Sud) etc?

Ilia Iașin: „Cercetările noastre se limitează la Ucraina. Dar dacă Putin nu va fi oprit în Ucraina, el va continua în țările baltice, în Moldova, în Kazahstan etc. De aceea credem că trebuie oprit acum.”

Europa Liberă: Dle Iașin, acum, că ați finalizat raportul, l-ați făcut public, ce așteptați de la Occident să facă?

Ilia Iașin: „Trei lucruri: primul, să salveze Ucraina de Putin. Dacă Ucraina va eșua, aceasta va fi cea mai mare victorie a lui Putin ca dictator. Va fi cel mai mare prejudiciu la adresa UE, a democrației, a mișcărilor democratice din Rusia. De aceea, toți ar trebui să salvăm Ucraina de Putin. Al doilea lucru pe care îl așteptăm este să aplice în continuare sancțiuni. Noi, în Rusia, vedem ce efecte au. Este un mecanism de presiune foarte eficient. Mă refer nu doar la sancțiunile economice, ci și la cele îndreptate împotriva celor din cercul dlui Putin: oligarhi, militari de rang înalt, politicieni de rang înalt. Al treilea punct: să ajute prizonierii politici din Rusia, căci fără ajutorul UE, oamenii aceștia nu au nici o șansă în fața dlui Putin.”

XS
SM
MD
LG