Linkuri accesibilitate

Ce face Bulgaria pentru reducerea economiei subterane


Bojko Borisov: „Cei care ne critică de regulă fac comparație cu România. Eu personal nu văd niciun domeniu în care românii să stea mai bine decât noi.”

BULGARIA REDUCE ECONOMIA GRI

Primul ministru Boiko Borisov a anunțat că în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut vămile și fiscul au colectat cu 560 de milioane de euro mai mult. Aceasta a asigurat banii pentru majorarea pensiilor și pentru începerea unor tronsoane noi de autostradă.

Borisov a vorbit în fața participanților la masa rotundă „Economie la lumină”. Pentru a demonstra succesele guvernului în combaterea economiei gri, el a dat drept exemplu creșterea cu 30% în luna ianuarie fața de iulie 2014, a veniturilor fiscale din vânzarea de bere.

Au fost scoase la lumină și o mare parte din vânzările ilegale de produse petroliere și de țigări. Veniturile din taxa de drum plătită de șoferii străini au crescut de 17 ori. „Printre organizatorii canalelor de contrabandă se află persoane cunoscute ce vor fi în curând arestate”, a spus Borisov.

El a promis reducerea economiei gri cu o treime sau chiar cu 50%, până în 2020. Potrivit unor surse de la ministerul bulgar de finanțe, sectorul economic subteran al Bulgarie reprezintă 30% din Produsul Intern Brut.

„Cei care ne critică de regulă fac comparație cu România. Eu personal nu văd niciun domeniu în care românii să stea mai bine decât noi. La capitolul economie subterană sigur stau mai prost. Sistemul lor de combatere a contrabandei și a fraudelor fiscale nu este mai bun. La aceasta se adaugă și gradul nostru de absorbție a fondurilor europene, care este cu 15% mai mare fața de cel al României”, a afirmat Borisov.

Premierul bulgar a adăugat surplusul bugetar a permis țării sale să nu apeleze în acest an la rezerva fiscală care este menținută la un nivel de aproape 6 miliarde euro: „Până la sfîrșitul anului vom avea rezultate mult mai bune. Combaterea contrabandei și fraudei fiscale a devenit principala sarcină a guvernului”, a mai spus șeful guvernului de la Sofia.

Legat de aceasta, reprezentanți ai opoziției socialiste au amintit despre aprecierile critice la adresa instituțiilor bulgare formulate de reprezentantul permament al Băncii Mondiale, Tonny Tompson.

El a vorbit despre impredictibilitatea și lipsa de corectitudine a acestor instituții și a recomandat investitorilor să evite contactele de afaceri cu puternicii zilei.

Reprezentantul Băncii Mondiale a spus aceste lucruri la o masă rotundă dedicată creșterii economice, în prezența viceprim-ministrului Meglena Kuneva.

Previous Next

XS
SM
MD
LG