Linkuri accesibilitate

Anastasia Primov: „Oamenilor le merge greu în Chișinău pentru că sunt mari restanțe la câteva domenii principale de reformare”


Interviu cu coordonatoarea publicaţiei Bloguvern.md.

Rezultatele turului doi al alegerilor locale generale de duminică – o victorie doar matematică sau triumfală a liberalului Dorin Chirtoacă, care a obţinut un al treilea mandat. De ce alegătorii proeuropeni din capitală au preferat să mai voteze o dată „răul cel mai mic", în ciuda dezamăgirii pe care o afişaseră în ajun, decât să încurajeze revanșa anti-europeană? O convorbire la temă cu specialistul în comunicare, Anastasia Primov, coordonatoarea publicaţiei Bloguvern.md.

Europa Liberă: O primă întrebare care vă vizează ca vârstă mai mult decât ca specialist în comunicare. De ce‚ în timp ce vârstnicii, care votează de obicei candidații pro-ruși, s-au mobilizat dis-de-dimineață, mergeau la vot, tinerii se convingeau reciproc, pe rețelele de socializare, să boicoteze alegerile?

Anastasia Primov: „Pentru că oboseala tinerilor, dar cred că şi a persoanelor trecute de 35 de ani, este mare şi pentru că nivelul de încredere, în general, a cetățeanului față de stat este mic. Zic despre nivelul de încredere, pentru că avem sondaje care arată că peste 70 la sută nu au încredere în Guvern şi Parlament. Supărarea cetățeanului pe stat a ajuns la nivelul în care oamenii nu mai vor declarații ori vectori, dar vor soluții concrete. Din păcate, în turul doi s-a vorbit foarte puțin despre soluții concrete. Și atunci, atât tinerii, cât și cei care sunt mai în vârstă, înțeleg că dacă ei votează vectorul, dar fără soluții exacte ale problemelor, atunci vor merge cu aceeași rutieră umilitor de plină la serviciu, vor merge pe același drum neasfaltat sau pe același trotuar pe care nu poți merge cu căruciorul. Cam de aici vine și boicotul populației.”

Europa Liberă: Daca liberalul Dorin Chirtoacă nu zicea în ajun de scrutin că ori mă votați, ori nu mă votați, oricum voi câştiga, ar fi obținut un avans mai mare în fața contracandidatei sale, Zinaida Greceanîi?

Anastasia Primov: „Cred că dacă domnul Chirtoacă în ultima săptămână (înainte de ziua alegerilor) venea cu câteva conferințe de presă în care prezenta planuri foarte concrete de reformare a acestui oraș, prezenta trei, patru, cinci restanțe pe care le are primăria în fața reformelor care nu s-au făcut în ultimii opt ani, atunci diferența nu era să fie de 5%, ceea ce este destul de penibil pentru opt ani de mandat. Asta ar direcția în care trebuia să se gândească.”

Europa Liberă: Cum apreciați acest avans cu care a ieșit învingător Dorin Chirtoacă? Este o victorie la limită sau este o victorie triumfală?

Anastasia Primov: „E o victorie triumfală pentru ideea noastră de curs european. Este clar că Chișinăul rămâne în direcția asta, dacă e să ne referim la geopolitică. E triumfală şi pentru că este al treilea mandat şi după cum s-a băut ieri seara șampanie. Ea este triumfală din perspectiva partidului. E triumfală pentru oamenii care au votat PL, pentru că cred în forțele partidului de a face reforme. Îi felicit pe acești oameni. Din păcate, există şi o masă foarte mare de oameni care au votat în pofida şi nu datorită, cei care au votat din frica accederii socialiștilor la puterea primăriei. Unul dintre internauții de pe Facebook a scris o postare bună „tare nu vreau să câștige Zina, dar tare vreau să piardă Dorin". Pentru această categorie de oameni, care sunt tineri în mare parte, victoria nu este una triumfală.”

Europa Liberă: Totuși de ce este în egală măsură și lăudat, și contestat acest candidat care a ieșit învingător ieri din cursă?

Anastasia Primov: „Știți, periodic merg cu rutiera. De fiecare dată această tăcere de umilință pe care oamenii o trăiesc în timpul călătoriei, de pe orice rută. Ieri, de exemplu, vorbeam despre rutiera 115 - ea dă toate răspunsurile potrivite. Insist cu tot dinadinsul şi dragul să i se recomande primarului general să practice această activitate, să meargă cu rutiera dimineața sau la amiază, sau seara şi să simtă atmosfera de acolo, această tăcere scrâșnind din dinți. Cred că acolo sunt toate răspunsurile. Oamenilor le merge greu în Chișinău, pentru că sunt mari restanțe la câteva domenii principale de reformare, este transportul public, este problema parcărilor, este problema apei, este problema drumurilor, a trotuarelor şi a construcțiilor neautorizate. Acolo se află acea îngândurare a populației.”

Europa Liberă: Se poate oare afirma acum că revanșa anti­europeană anunțată a eșuat și în capitală. Şi asta, cum spunea unul dintre observatori, în ciuda faptului că Turul II în Chișinău a fost câștigat de cei mai dezamăgiți alegători, de cei jigniți, de cei care au reușit să întoarcă privirea în altă parte și să aleagă "răul cel mai mic"?

Anastasia Primov: „Domnul Chirtoacă are toate instrumentele pentru ca să facă reforme. El are experiență, el știe conjunctura, el este de mult timp în primărie. Există posibilitatea de a face aceste reforme, el are suport, inclusiv prin proiecte europene, inclusiv prin banii europeni care vin pentru reformare şi el despre asta a vorbit în ultimele dezbateri. El are toate instrumentele necesare pentru a face lucruri bune pentru Chişinău. Din păcate, semne că asta se va întâmpla în următorul mandat nu prea se văd, şi declarația că eu nu vreau să fiu votat ca răul cel mai mic pe mine mă sperie, pentru că asta înseamnă că și dumnealui nu înțelege că oamenii efectiv vor reforme concrete.

Europa Liberă: Poate fi acest vot și e o indulgență actualului primar să administreze la fel orașul ca înainte?

Anastasia Primov: „De obicei, asta şi se întâmplă. Dacă vrei să vezi ce va face omul mâine, te uiți cam ce a făcut ieri şi alaltăieri. Eu tare aștept astăzi, sau în zilele care urmează ca să mai treacă euforia câștigului, o conferință de presă în care domnia sa să vină cu o listă de activități concrete pentru următoarea jumătate de an, pe puncte, şi asta să schimbe senzația că de fapt va fi ca ieri, inclusiv la nivel de vector, inclusiv la nivel de reforme. Vectorul politic va fi cel de ieri. Asta este partea bună. Sper că la nivel de reforme nu va fi ca ieri. Așteptăm această conferință de presă şi chiar îl îndemn să o facă, pentru că senzația la moment este că menținem status-quo-ul, iar aici sunt mari restanțe.”

Europa Liberă: Cu ce a greșit Zinaida Greceanîi, din punct de vedere al comunicării? A ținut, în ajun de scrutin, să se pronunțe pentru denunțarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, de exemplu, mizând, probabil, pe sondajele de opinie, care indică o scădere a numărului euro-optimiștilor și o creștere a numărului celora care ar agrea o eventuală apropiere a Moldovei de Rusia.

Anastasia Primov: „Ca și campanie vizuală, prima componentă, socialiștii au mers bine, inclusiv la nivel de machetare, la nivel de mesaj, teasing-ul - inițial, va fi mai bine, după care dezvăluirea - va fi mai bine în Chișinău. Campania a fost organizată şi structurată foarte logic şi foarte bine. Comunicatorii care au lucrat pentru acest partid au făcut o treabă bună. E ceea ce trebuie să aibă în vedere inclusiv primarul actual, pentru că are oponenți care își iau echipă bună la nivel de comunicare. Ei se informează bine despre datele statistice, asta s-a văzut. Campania de fapt avea o structură mai complexă. Inițial s-a pornit pe argumentul geopolitic, după care s-a trecut la argumentul facem bine aici, în Chişinău. În faza a treia a fost oscilare între mesajul către oamenii care vor vota socialiștii, pentru că nu votează PL şi un alt mesaj pentru targetul lor, care vrea direcția spre Est. Cred că de fapt socialiștii, cu acest candidat, cu doamna Greceanîi, au făcut tot ce era posibil. Au scos la maxim calitate. Au ținut prea mult candidatul departe de cetățeni. Nici asta nu îmi place, dar nu cred că asta le-a dăunat considerabil. Socialiștii au luat un procentaj foarte, foarte mare, inclusiv pentru că au mers cu mesaje targetate, cu mesaje bazate pe research şi în același timp, în ultima fază, și-au reorientat discursul inclusiv spre cei indignați, care vor vota socialiștii pentru că nu-i vor pe liberali.”

Europa Liberă: Şi totuși candidatul lor a pierdut cursa.

Anastasia Primov: „A pierdut, e adevărat, pentru că Chişinăul vrea să meargă spre UE şi asta este foarte bine.”

Europa Liberă: Se anunțau eforturi de constituire a unei majorități parlamentare proeuropene. Devine mai puțin sau mai mult probabilă această coaliție după această victorie a liberalului Dorin Chirtoacă?

Anastasia Primov: „Cred că este foarte probabilă coaliția. Declarațiile din ultima săptămână de suport, deși indirect, pentru candidatul Dorin Chirtoacă sunt un semnal. Au ieșit unii lideri ai partidelor şi au spus că susțin cursul pro-european. Au vorbit despre pericolele eventuale ale reorientării spre est, ceea ce înseamnă că, de fapt, câștigul domnului Chirtoacă este şi grație suportului partidelor de la guvernare, suport indirect. Nu s-a vorbit direct – votaţi Dorin Chirtoacă, dar s-a vorbit deschis că votăm cursul proeuropean. Respectiv, încă o veste bună este că ne putem aștepta la o coaliție proeuropeană, inclusiv în primărie.”

XS
SM
MD
LG