Linkuri accesibilitate

Federik Nelander: „În Suedia, daca ești corupt, nu ești ales nici prima, nici a doua oară”


Federik Nelander : „În Suedia, daca ești corupt, nu ești ales nici prima, nicia doua oară”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00

Interviu cu primarul localității Vara din Suedia.

Federik Nelander are 47 de ani și îi păstorește ca primar pe cei 15.000 de locuitori ai localității Vara, din Suedia. Micuța comunitate din nordul Suediei, cu o economie preponderent agrară, este înfrățită cu alte 6 alte orașe europene și cu orașul Huangshan din China. Însă principalele sale piețe de desfacere sunt Rusia și Ucraina, a căror cădere a lovit și în economia Varei. Alături de orașul Dresda, Vara a primit anul acesta Premiu Europei, oferit de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Juriul condus de șeful delegației germane la APCE, Axel Fischer (Germania, CDU), a fost impresionat de schimburile Varei cu orașele sale partenere din domeniile cultural și educațional precum și de succesul parteneriatelor comerciale sau pe tema protecției mediului sau sănătății publice.

Europa Liberă: Domnule Nelander, sunteți primar în orașul suedez Vara și prima mea întrebare ar fi dacă in localitatea Dvs. factorul geopolitic joaca vreun rol în deciziile pe care le iau cetatenii când iși aleg primarii sau consilierii locali?


Frederik Nelander: „Nu, nu cred. Astfel de subiecte au imporanță la nivel național, nu local.”


Europa Liberă: Cât de dificil este pentru Dvs. în deciziile administrative pe care le luați să țineți cont de toate optiunile politice reprezentate in consiliul local?


Frederik Nelander: „Uneori este foarte dificil. Ai o problemă, un proiect de realizat și ești înconjurat de oameni de la toate partidele, care iți spun să mergi într-o direcție sau alta.”


Europa Liberă: Când candidează, un primar este om politic. Oamenii il aleg pentru ideile pe care le promoveaza în numele acelui partid, de promisiunile pe care le face. După alegeri, el trebuie să facă pe placul tuturor, indiferent de partid. Devine omul comunității, în intregul său.


Frederik Nelander: „Când am candidat, eu am promis că o sa fac tot ce pot mai bun. Și am mai promis că o sa raman cu picioarele pe pământ, rațional. Uneori sunt 4 sau 5 partide care au reprezentanti in consiliul local, ceea ce înseamnă că este nevoie mereu de negocieri. Trebuie să dai ceva și să obții ceva. Când am fost ales am promis o creștere de buget pentru școli și spitale, așa încât am făcut o prioritate din asta.”


Europa Liberă: Cât de importantă este pentru orașul Dvs. autonomia locală? Este mai imporant să aveți o linie bugetară sigură de la guvern, sau să va bazați mai mult pe economia locală?


Frederik Nelander: „Economia noastra este integrata în economia mondială. Avem relații economice cu Rusia si Ucraina, de exemplu. Din păcate, piețele acestea două nu sunt deloc stabile, ca atare au fost făcute disponibilizări, căci o parte din operațiuni s-au închis acolo. Cum spuneam, regiunea noastră producem o varietate de produse, dar piețele noastre cele mai importante, Rusia și Ucraina, sunt instabile acum.”


Europa Libera: Ca atare, vă bazați mult pe banii de la buget.


Frederik Nelander: „Da, de la bugetul de stat, municipalitate și regiune.”


Europa Libera: O localitate mică, precum cea a Dvs., cum se face înțeleasă, auzită la centru?


Frederik Nelander: „Cred că ar fi mai bine dacă cei de la centru ne-ar asculta mai mult, ar fi mai atenți la problemele noastre. Cred că e o problema în Suedia, căci se asculta prea mult orașele mari, și nu orașele mici. Sper ca pe viitor să avem un dialog mai bun cu centrul, cu guvernul. Asta este o temă pe care o abordam des la intâlnirile de partid. Multe municipalități mici au aceeași problemă. Noi vrem bani mai multi pentru batrani, pentru spitale, pentru copii. Din pacate, orașele mari par să aibă o prioritate mai mare pentru guvern.”
Europa Libera: Cat de importanta este integritatea pentru un primar. Ar fi realaes un primar corupt in Suedia?


Frederik Nelander: „Nu, daca ești corupt, nu ești ales nici prima, nici a doua oara.”


Europa Libera: Care ar fi cele mai imporante calități ale unui primar?


Frederik Nelander: „Să fii o persoana obișnuită, cu care oamenii să se identifice, să nu te schimbi față de cum erai la inceput. Să fii deshis și să nu joci un rol doar ca să castigi increderea pentru a fi ales. Trebuie sa fii sincer, să inveti dar sa nu te schimbi.”


Europa Libera: Cate partide sunt reprezentate in consiliul local din Vara?
Frederik Nelander: „Opt partide.”


Europa Libera: Și cum va descurcați cu celelalte partide? Dvs sunteți socialist...


Frederik Nelander: „Trebuie să discutam, să ne întâlnim des, căci altfel opozitia nu va vota proiectele noastre.”


Europa Libera: Care credeți că este rolul municipalitatilor mici in aceasta mare Europă, în această lume globalizată?


Frederik Nelander: „Cred că avem un rol impotant. Fiii mei lucreaza in serviciul social in Vara, dar sunt conectați prin mijloacele existente azi, prin internet, la intreaga lume. Noi, cei din comunitatile mici, avem rolul nostru important in aceasta lume globalizat.”







XS
SM
MD
LG