Linkuri accesibilitate

O premieră absolută: aprobarea unui plan de asistență militară destinat Chișinăului (P. Bogatu/Ziarul Național)


Campania electorală care a intrat pe ultima sută de metri (Ziarul Național).

Într-o relatare pentru Deutsche Welle, jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie că după întâlnirea de miercuri a vicepremierului moldovean Victor Osipov cu ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, Chișinăul a fost avertizat în legătură cu riscul escaladării situației la Nistru. Această vizită, notează jurnalistul, intervine în contextul în care regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică. În context, Vitalie Călugăreanu mai scrie că pretinsul „ministru” de externe al autoproclamatei republici transnistrene, Nina Ștanski, amenință cu introducerea regimului de vize pentru locuitorii din dreapta Nistrului. În material este citat expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, care susține că scrisoarea Ninei Ștanski reprezintă „o încercare de șantaj, bazată pe minciună”. Nantoi a sugerat autorităților de la Chișinău să nu reacționeze prin replici, ci „să impună o politică de stat în vederea reîntregirii Republicii Moldova”.

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național scrie despre o premieră absolută, așa cum numește el aprobarea unui plan de asistență militară destinat Chișinăului, de către miniștrii NATO. Pentru Chișinău, susține autorul, acest lucru are o dublă semnificație. Prima, continuă editorialistul, Republica Moldova a fost pusă sub umbrela NATO. Occidentul își asumă, de fapt, angajamentul s-o pregătească de o eventuală invazie și s-o ajute să se apere în caz de forță majoră. Și a doua. Chișinăul cade sub incidența strategiilor de securitate pe care le adoptă aliații occidentali în fața pericolului rusesc, este de părere Petru Bogatu. El mai scrie că NATO a decis să ajute militar Chișinăul pentru ca acesta să reziste în fața Rusiei. SUA și UE îl sprijină politic pentru a-l menține pe drumul european, însă aceste eforturi internaționale trebuie întărite cu acte de voință civică și politică pe plan intern, conchide autorul.

Tot în Ziarul Național, Victor Ciobanu scrie despre campania electorală care a intrat pe ultima sută de metri. Alegerile actuale se deosebesc puțin de cele precedente remarcă autorul. Actualul primar și liberalii din start s-au poziționat drept salvatori ai democrației și au speculat această temă. Socialiștii invers, au modificat mesajul, sugerând că lupta se dă nu pentru Primăria Moscovei sau a Bucureștiului, ci pentru Chișinău. Dar constatăm, continuă editorialistul, că și de data aceasta nu s-au discutat problemele orașului. De asemenea, nici dezbateri directe între contracandidați n-au avut loc. Victor Ciobanu este de părere că anume absenteismul ar putea decide soarta alegerilor din capitală. Cu atât mai mult că liberalii nu prea se obosesc să-i mobilizeze pe cei care au votat alți candidați ai partidelor proeuropene în turul întâi, încheie autorul.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că a fost deschis comerțul agro-alimentar dintre România și Republica Moldova prin vama Costești- Stânca. Autorii scriu că prin acest punct de control se estimează un trafic de aproximativ 100 de camioane lunar, deschiderea căruia va permite agenților conomici care desfășoară activități de import-export și transport, o scurtătură de 260 de kilometri. În articol sunt citate autoritățile locale din Botoșani, care susțin că de ani de zile au existat presiuni din partea agenților economici pentru deschiderea vămii pentru cereale, furaje și legume din Republica Moldova. Autorii materialului amintesc că în anul 2014, România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, depășind la acest capitol Rusia.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG