Linkuri accesibilitate

Gastarbeiterul poliglot


Cunosc o mulţime de profesionişti care au dat bir cu fugiţii și care puteau să primenească Patria.

Era într-o perioadă taaaare complicată pentru simplii muritori. Sfîrşitul anilor '90. Discutam, în măruntaiele unei instituţii de stat hipertrofiate cu un mic funcţionar. Discutam despre gastarbeiterii moldoveni, despre cei care au plecat să lucreze şi chiar să trăiască pe alte meridiane.

Eu deplîngeam exodul creierilor, îi spuneam funcţionăraşului că din Moldova pleacă oameni energici, deştepţi, profesionişti adevăraţi. Spuneam că Moldova se degradează din cauza asta şi că ar fi fost bine dacă aceşti oameni ar fi muncit acasă. Cinovnicul m-a ascultat cu ochi inexpresivi, apoi mi-a spus: „Nu le mai plînge de milă ăstora! Ei o duc mai bine ca noi! Eu huzuresc cu salarii bune, iar noi ne chinuim aici cu lefuri mici! Şi nu mai sînt ei aşa de deştepţi! Mulţi ageamii şi nătăfleţi au plecat fiindcă nu puteau face nimic notabil aici!”

Ei bine, eu mi-am păstrat convingerea că Moldova a fost părăsită de oameni foarte buni şi după 16 ani de la discuţia cu micul funcţionăraş. Eu cunosc o sumedenie de asemenea oameni buni care pur şi simplu au părăsit Moldova. Cunosc un filolog, acum chelner într-un restaurant din Vest, care vorbeşte fluent cinci limbi. Repet, cinci limbi! Şi în Moldova un asemenea om nu a avut ce să facă.

Ştiu un foarte bun dentist, acum medic în Canada, care în Moldova abia se descurca. Cunosc o mulţime de profesionişti care au dat bir cu fugiţii. Şi care puteau să primenească Patria. Dar n-au făcut-o. N-au făcut-o pesemne şi din cauza unor funcţionăraşi opaci preocupaţi numai de propria lor ogradă…

XS
SM
MD
LG