Linkuri accesibilitate

Cum a ajuns Ponta avocatul lui Ghiță


Prietenul premierului român este cercetat penal pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea ilegală a destinației fondurilor europene, spălare de bani murdari și evaziune fiscală, plus coruperea alegătorilor în formă continuată.

In România, scandalul de coruptie din jurul deputatului Sebastian Ghita se extinde si el este acuzat, printre alte lucruri de procurorii anti-corupţie si de faptul ca ar fi platit 350 de mii de euro mita electorala in Moldova, pentru a obţine voturi in favoarea candidatului social-democrat Victor Ponta. În primul tur de scrutin, 37% dintre moldoveni au votat cu Victor Ponta, iar in turul al doilea peste 70% cu Klaus Johannis.

Premierul român vorbește despre o „dictatură”, referindu-se la premiera procurorilor anticorupție care i-au interzis deputatului Sebastian Ghiță, prieten apropiat cu Victor Ponta, să mai participe la lucrările Parlamentului. Ar fi și imposibil, de altfel, fiindcă pus sub procedura de control judiciar, deputatul nu poate părăsi, deocamdată, localitatea sa de domiciliu, orașul Ploiești.

DNA, Direcția Națională Anticorupție a extins urmărirea penală a lui Ghiță, a cărui anchetă pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat a început în februarie. Acum prietenul premierului român este cercetat penal și pentru trafic de influență, complicitate la schimbarea ilegală a destinației fondurilor europene, spălare de bani și evaziune fiscală în formă continuată, plus coruperea alegătorilor în formă continuată.

Mai multe stenograme înregistrate în perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale de anul trecut din România susțin ipoteza procurorilor că Sebastian Ghiță ar fi oferit sume de bani importante pentru ca alegătorii din Republica Moldova să-l voteze pe Victor Ponta. Procurorii anticorupție vorbesc despre 350.000 de euro, bani care ar fi fost folosiți dincolo de Prut.

Procurorii DNA susțin însă că Sebastian Ghiță a „spălat” aprope 30 de milioane (130 de milioane de lei) de euro prin firmele sale, sume care ar fi provenit din fonduri publice și din care ulterior a folosit sume mari pentru finanțarea campanisei sale de deputat în 2012, dar și campania prezidențială a lui Victor Ponta din 2014.

DNA dă ca exemplu suma de 63 de mii de euro din care Sebastian Ghiță ar fi cumpărat pe post de materiale electorale tigăi, pe care apoi le-a împărțit votanților din circumscripția lui, pentru a-i asigura un loc în Camera Deputaților.

Deputatul Sebastian Ghiță are 37 de ani și nu este doar cel care-i plătește pe alegători să-l voteze pe Ponta, ci și cel care îl însoțește pe șeful guvernului român cănd acesta merge să se relaxeze în Dubai. Încă înainte de a intra în Parlament și în Partidul Social-Democrat, Ghiță a avut avantajul unor relații foarte eficiente în instituțiile statului, firemele sale de IT din Grupul Asesoft au avut contracte de zeci de milioane de euro cu instituții de stat, inclusiv cu Serviciul Român de Informații.

Procurorii i-au pus sechestru lui Ghiță pe mai multe proprietăți și firme, inclusiv pe RTV, televiziunea care a contribuit semnificativ la propaganda social-democraților în ultimele campanii electorale. Aflat în Turcia, după o operație la menisc, premierul Ponta a încercat să-l apere prin diferite intervenții televizate pe prietenul său, în vreme ce acesta a pornit o adevărat ofensivă împotriva instituțiilor de forță ale statului, în special DNA și SRI, Serviciul Român de Informații.

Sebastian Ghiță consideră că ar fi vorba despre o lovitură de stat, prin care procurorii ar vrea să-l debarce pe Ponta din fotoliul de premier, lovind în anturajul acestuia. În strategia sa defensivă deputatul Ghiță cere Comisiei pentru controlul SRI, din care face și el parte, să-i solicite acestei structuri informații despre numărul politicienilor cărora le-a interceptat convorbirile în perioada campaniei electorale. În plus vrea să-l convingă pe procurorul-general, dar și pe colegii săi parlamentari că ar fi un abuz interdicția dictată de procurori de a nu-și putea exercita funcția de deputat și că următorul pas ar fi ca DNA să-i interzică și lui Victor Ponta să mai fie premier. Șeful guvernului român este la rândul său acuzat pentru mai multe fapte de corupție, iar referiri la el apar și în stengoramele din dosarul lui Sebastian Ghiță.

Victor Ponta este astfel nevoit să fie avocatul prietenului său nu doar din loialitate sau camaraderie, ci mai cu seamă pentru că Ghiță știe foarte multe lucruri care-l pot face pe primul ministru și mai vulnerabil decât este.

XS
SM
MD
LG