Linkuri accesibilitate

Franţa pe urmele cazului Magniţki


Insigne cu portretul lui Serghei Magniţki
Insigne cu portretul lui Serghei Magniţki

Autoritățile franceze au înghețat conturi bancare de milioane de euro după lansarea investigațiilor în privința unei presupuse scheme frauduloase rusești.

Autoritățile franceze au înghețat conturi bancare de milioane de euro după lansarea investigațiilor în privința unei presupuse scheme frauduloase rusești. Investigațiile se bazează pe munca avocatului rus anticorupție Serghei Magnițki, care dezvăluise o schemă de spălare a banilor rusești, inclusiv prin bănci moldovene.

Ancheta franceză a început anul trecut la cererea companiei de investiții Hermitage Capital, fostul angajator al avocatului rus anticorupție Serghei Magnițki. Hermitage spune că 230 de milioane de dolari proveniți din restituiri frauduloase de taxe în Rusia au fost spălați prin bănci din opt țări, inclusiv bănci franceze și luxemburgheze.

Un oficial judiciar de la Paris a spus că investigația este efectuată de o echipă de trei magistrați francezi. O femeie originară din Rusia a fost arestată și interogată în legătură cu spălarea banilor. Oficialul a spus că femeia a fost pusă sub urmărire, ceea ce, potrivit legislației franceze înseamnă că există bănuieli întemeiate în privința ei, dar că nu va ajunge neapărat pe banca acuzaților. Avocata bănuitei, Julie Archippe, a spus agenției AFP că nu are de făcut vreun comentariu.

Serghei Magnițki pe ale cărui eforturi se bazează ancheta franceză de acum a decedat într-o închisoare la Moscova în 2009, la vârsta de 37 de ani. Apărătorii drepturilor omului spun că a fost bătut și i-au fost refuzate îngrijiri medicale. Fusese arestat după depunerea unei plângeri la autoritățile ruse, în care susținea că firme aparținând companiei Hermitage au fost preluate forțat și folosite apoi pentru a solicita fraudulos restituiri de taxe de la stat.

Banii obținuți în felul acesta ar fi fost spălați prin numeroase bănci, inclusiv Banca de Economii din Republica Moldova.

Până în 2008, prin această bancă aflată sub controlul guvernului comunist de atunci ar fi trecut 53 de milioane de dolari.

Șeful Hermitage, William Browder, nu s-a împăcat cu moartea fostului său angajat și a declanșat o campanie legală împotriva autorităților ruse, acuzate de mușamalizarea cazului. A intervenit pe lângă autoritățile din țările pe unde trecea urma fraudei descoperite de Magnițchi, cerându-le investigații.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat în martie 2013, Browder a deplâns reacția anemică a autorităților moldovene.

„Avem dovezi documentare care arată cele 53 de milioane de dolari trecând prin Banca de Economii din Moldova și câteva companii care aveau conturile în acea bancă, plecând apoi în alte țări”

„Este foarte limpede. Le-am dat dovezi sub formă de documente care arată fluxul de bani intrând în două conturi ale Băncii de Economii, iar apoi ieșind din conturi. Am vrea să știm cine gestiona conturile, cine le-a deschis, cum s-a comunicat cu cei din spatele conturilor și, de asemenea, am dori tragerea la răspundere a oamenilor responsabili de spălarea acelor bani prin Moldova. Aceasta este o activitate obișnuită a poliției. Nu-i nimic sofisticat sau complicat în asta”, a spus Browder în interviul pe care nu l-a acordat în 2013.

Șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, s-a declarat însă atunci sceptic că situația banilor va fi elucidată, spunând că de la data faptei au trecut mulți ani, că fără Rusia nu se poate afla nimic, iar Rusia nu a colaborat deloc.

Decesul avocatului Serghei Magnițki în Rusia a cauzat consternare pe plan internațional. Statele Unite i-au consacrat o lege, care se cheamă Legea Magnițki și prin care sancționează oficiali ruși bănuiți de încălcarea drepturilor omului. La New York au fost puse sub sechestru mai multe proprietăți, iar în câteva țări au fost lansate investigații penale în privința presupusei scheme de spălare a banilor.

Reacționând la știrea înghețării conturilor în Franța, Safya Akorri, o avocată de la Paris a companiei Hermitage a declarat agenției Reuters că Magnițki a fost ucis pentru că a încercat să dea în vileag o crimă de proporții, fără ca autoritățile ruse să încerce să facă dreptate în cazul uciderii sale. „Este plăcut să vedem că justiția poate prevala aici, în Franța, iar spălarea banilor și corupția primesc atenția cuvenită”, a spus avocata.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG