Linkuri accesibilitate

Demnitarii din medicină suspectați în dosarele licitațiilor trucate s-au reîntors la locurile lor de muncă


Ancheta care vizează presupusele acte de corupție nici nu a început.

țiva demnitari din medicină cercetați în cazuri răsunătoare de corupție s-au plâns în instanță că au fost suspendați din funcție în mod nejustificat pe perioada cercetărilor, au obținut câștig de cauză și și-au ocupat posturile din nou. Aceste procese de restabilire în funcție au decurs rapid, dar cele care vizează presupusele acte de corupție nici n-au început, iar investigațiile mai durează.

În dosarul licitațiilor trucate cu echipamente medicale figurau inițial cel puțin 10 persoane cercetate penal, dintre acestea o singura persoană rămâne în continuare în izolatorul Centrului Național Anticorupție. Parte din cei învinuiți, funcționari cu putere de decizie în cadrul instituțiilor medicale, rămân în arest la domiciliu iar alții așteaptă decizia instanței judecătorești care le-ar permite să revină la locul de muncă, spune Eduard Harunjen, procurorul șef la Procuratura Anticorupție. Actualmente, notează el, ancheta a ajuns la etapa de finalizare, dosarul urmând să fie trimis în instanță:

„Ceea ce a depins de noi, am făcut ca persoana să fie izolată de acea funcție care i-a permis să săvârșească infracțiuni. Există prevederea în codul de procedură penală care permite procurorului sau instanței ca o măsură preventivă de a suspenda din funcție persoana pentru perioada urmăririi penale sau judecării cauzei. Dar avem ce avem, instanța a decis să anuleze acele ordine de suspendare. La moment există o hotărâre de judecată care nu poate fi pusă la îndoială, conform principiilor de înfăptuire a justiției.”

Ancheta în cazul fraudării proceselor de achiziții publice a pornit în luna noiembrie a anului trecut. Între cei bănuiți de ilegalități și puși în arest la domiciliu se numără mai mulți medici-șefi, între care directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, directorul Institutului de Oncologie, Victor Cernat și adjunctul spitalului de urgență, Liviu Vovc. Cel din urmă, de curând, a fost restabilit la locul de muncă printr-o decizie judecătorească. Avocata Ana Ursachi, care îl apără în acest dosar, spune că inițial medicul a stat în arest la domiciliu, după care, prin instanță, a reușit să obțină anularea interdicției de a părăsi domiciliul, prin urmare era firesc să revină la locul de muncă:

„Dânsul a fost timp de două luni în arest la domiciliu și practic a avut aceleași restricții pe care le-ar fi vizat și suspendarea, să nu comunice, să nu divulge. Omul a arătat că este de bună credință și plus la toate este un specialist în domeniu a cărui abilități chiar erau necesare spitalului. Odată ce Vovc a căpătat pe cale judecătorească posibilitatea de a se deplasa liber, era normal să vină și la serviciu. Atât timp cât procurorii și cu angajatorul nu au vrut de bună voie să anuleze nimic din suspendări, am mers în judecată, am scris plângere și am câștigat.”

Procurorii spun că și alți medici, care au fost suspendați din funcție de conducerea instituțiilor medicale depun cereri în instanță și așteaptă să revină la serviciu. Avocata Violeta Gașițoi este de părere că o asemenea cauză ar putea dura și ani, mai ales că dosarul nu a ajuns încă în instanță. Chiar dacă medicii au statutul de învinuiți, rămâne în vigoare prezumția de nevinovăție. Astfel, la o eventuală sentință de achitare, notează avocata, statul va trebui să plătească prejudicii celor care au fost lipsiți de locul de muncă pe durata anchetei:

„În situația în care va fi o sentință de achitare, peste doi sau peste trei ani de zile, prejudiciile pe care le va suporta statul pentru compensarea acestor persoane care nu au avut acces la lucru, nu au avut un salariu, vor fi mult mai mari decât prejudiciile care, bănuiesc eu că presupune acuzarea că poate să le cauzeze aceste persoane fiind repuse în funcție. Ulterior, în situația în care persoana va fi achitată, statul nu va suporta aceste prejudicii, că i-a permis să activeze.”

Avocata mai zice că din cauza termenelor lungi de examinare a dosarelor, ulterior, din bugetul de stat de plătesc sume enorme drept prejudiciu pentru cei suspendați din funcții și apoi achitați de instanță. Procurorii dau asigurări că până la sfârșitul lunii iulie dosarul licitațiilor trucate, în care este cercetat și fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatâi, va ajunge în judecată. În cadrul acestei anchete procurorii verifică circa 20 de licitații, valoarea contractelor încheiate depășind suma de 200 de milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG