Linkuri accesibilitate

„Electromaidanul” a fost dispersat cu tunuri de apă


Poliţia armeană, folosind tunuri de apă împotriva manifestanţilor de la Erevan, 23 iunie 2015
Poliţia armeană, folosind tunuri de apă împotriva manifestanţilor de la Erevan, 23 iunie 2015

Protestele tinerilor din Erevan au fost declanșate de decizia de scumpire a energiei electrice, cerută de compania rusă Inter RAO.

La Erevan, poliția armeană a dispersat cu forța un protest al tinerilor împotriva scumpirii energiei electrice furnizată de o companie rusă. Protestul se remarcă prin intensitatea intervenției poliției și ridică îngrijorări în legătură cu stabilitatea țării sud-caucaziene care găzduiește o bază militară rusă și face parte din alianța economică dominată de Rusia.

Poliția armeană a tras cu tunuri de apă azi dimineață în protestatarii care au blocat o stradă centrală la Erevan, în cadrul protestelor împotriva scumpirii energiei electrice.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Ashot Aharonyan, a spus că au fost reținuți 237 de oameni și că 7 protestatari și 11 polițiști ar fi fost răniți.

Poliția armeană folosește forța pentru a dispersa protestanții
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

Protestul a fost declanșat de decizia agenției de reglementare armene, care a acceptat săptămâna trecută să scumpească energia electrică cu 17 până la 22 la sută de la 1 august. Scumpirea a fost cerută de compania de distribuție aflată în proprietatea firmei ruse Inter RAO cu argumentul că s-a depreciat moneda armeană, dramul.

Serviciul armean al Europei Libere relatează că în ciocnirile de pe strada Baghramyan au avut de suferit și câțiva jurnaliști, inclusiv un cameraman al postului nostru de radio. Poliția a distrus o cameră și a reținut pentru scurtă vreme un membru al echipei Europei Libere care relata de la fața locului.

Ciocnirile de la Erevan au avut loc după trei zile de proteste organizate de un grup de presiune întitulat „Nu Jafului”, compus din tineri activiști fără afiliere la vreo formațiune politică.

Luni, aproximativ 5 mii de oameni au mărșăluit pașnic spre sediul președinției și i-au cerut președintelui Serge Sarkisian să se li se alăture. Când poliția le-a blocat calea, s-au așezat pe jos, blocând circulația și petrecând în stradă toată noaptea. Poliția spune că unii au aruncat cu pietre și au fost calmați cu lovituri de bastoane, înainte de operațiunea de dispersare de azi dimineață.

Unii analiști cred că urmările protestului de stradă pot fi semnificative. „Asistăm la o rebeliune socială pură», a spus analistul Stepan Safarian agenției AFP. „Suntem martorii unei situații fără precedent în Armenia când o mișcare civică de protest ia naștere din cauza sărăciei”, spune analistul.

Astăzi, partidul de opoziție Congresul Național Armean a boicotat ședința parlamentului de la Erevan în semn de protest față de intervenția poliției împotriva demonstranților.

Armenia a respins încheierea unui acord de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană și a aderat, în ianuarie anul acesta, la Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Moscova.

Agenția AP observă că exporturile armene în Rusia, precum și remitențele trimise acasă de muncitorii armeni emigrați au fost afectate de problemele economice ruse. Economia rusă se contractă din cauza ieftinirii petrolului și sancțiunilor impuse de Occident pentru amestecul rus în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG