Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„Majoritatea moldovenilor sunt mulțumiți de calitatea serviciilor medicale prestate în spitalele din țară. Asta deși cei mai mulți dintre ei mărturisesc că sunt nevoiți să plătească suplimentar doctorilor ori de câte ori ajung în spital. Acestea sunt concluziile studiului – „Accesul și calitatea serviciilor medicale spitalicești în percepția populației din Republica Moldova”, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS). Mai exact, 83 la sută dintre pacienții intervievați în cadrul cercetării au afirmat că sunt satisfăcuți de calitatea tratamentului de care au beneficiat în timpul spitalizării. Cei mai mulți dintre ei au spus că au fost mulțumiți în special de calificarea doctorilor, de timpul acordat de specialiști pentru consultul medical, dar și de profesionalismul asistentelor medicale.

După criza de medicamente de la începutul acestui an, sistemul medical din Moldova se confruntă cu o altă problemă majoră – lipsa de rețete compensate. Doctorii spun că rețetele în baza cărora pacienții cu maladii cronice pot să-și cumpere preparatele necesare la un preț redus sau gratuit lipsesc deja de mai multe săptămâni. În aceste condiții, bolnavii sunt nevoiți să cumpere medicamentele vitale pentru ei la prețul de pe piață, care este mult mai mare. De cealaltă parte, responsabilii Companiei Naționale de Asigurări în Medicină au infirmat existența acestei probleme, precizând că rețete compensate sunt suficiente.

Anul trecut salariul managerilor instituțiilor medicale din Moldova a crescut anul trecut cu 18 la sută, a medicilor specialiști s-a majorat cu doar 8%. Astfel, în timp ce doctorii primesc în medie o leafă de cinci mii de lei lunar, veniturile directorilor de spitale întrece de trei ori această cifră. La nivel de țară, salariul mediu a unui medic conducător este de 10.920 de lei, arată datele prezentate de Sindicatul „Sănătatea”, potrivit căruia cel mai bine plătit manager de spital din țară este cel de la Centrul de Diagnostică Medicală, care primește lunar o leafă de 16.750 și directorul Institutului Oncologic, care are un salariu de 16.705 lei.”

XS
SM
MD
LG