Linkuri accesibilitate

Politica externă a României (A. Mungiu-Pippidi/Adevărul)


Ponta înlocuit interimar cu Gabriel Oprea (Evenimentul zilei; contributors.ro).

Dintr-un interviu acordat de Alina Mungiu-Pippidi la Adevărul Live, transcris de ediția online a ziarului, rezultă că actuala politică externă a României nu pune accentele suficient de bine, iar partidele politice nu cooperează cum ar trebui pe adevăratele teme de interes național: tema Schengen, de pildă, problema vizelor pentru Statele Unite, chestiunea Moldovei și a relației cu Rusia. „Georgia şi Ucraina, scrie Alina Mungiu, nu aveau nicio şansă să intre în NATO. Noi ne-am agitat să fie menţinute aceste lucruri la summitul NATO de la Bucureşti. La fel şi cu scutul de la Deveselu. Trebuie să ne dăm seama că am trecut graniţa până la care Rusia ne-a lăsat. Suntem practic în conflict cu rușii. Acum ne plasăm baze, iar ruşii ne ameninţă. Aceasta este calea pe care am intrat. Trebuie înţeles că nu se mai poate evita. Eşti într-o tabără şi la marginea ei [...] Astea (sunt temele) mari, vă spun că ne-am dat suveranitatea” - este părerea Alinei Mungiu-Pippidi, fondatoarea platformei civice România Curată. Interviul său de la Adevărul Live comentează și alte: despre premierul în incapacitate de funcționare Victor Ponta spune că ar fi trebuit să demisioneze de la conducerea Partidului Social-Democrat imediat după pierderea alegerilor prezidențiale din decembrie. În acest fel, se înțelege, nu s-ar mai fi aflat la cârma executivului, într-o coabitare deja conflictuală a președintele Klaus Iohannis.

Subiectul Ponta înlocuit interimar cu Gabriel Oprea, președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României, ocupă de altminteri spații mari în presa zilei. Sebastian Lăzăroiu, care își inaugurează o rubrică în Evenimentul zilei, vede îngrijorări și semne de disoluție în coaliția de guvernare. O parte dintre partidele mici încep să se regrupeze, fuzionează, iar din rândurile PSD se aude că partidul s-ar pregăti de opoziție după 2016.

Pesediștilor nu le cade prea bine că șeful lor, Victor Ponta, se află sub urmărirea penală a Direcției Naționale Anticorupție și s-a mai și autoexilat în Turcia, sub pretextul unei operații la genunchi, arată Iulian Leca pe site-ul ziare.com. Gestul îl blochează pe președintele Klaus Iohannis, care n-a putut decât să numească un interimar, dar blochează de fapt întregul sistem politic, consideră jurnalistul.

Pe același site, Ioana Ene-Dogioiu scrie despre disprețul cu care Ponta i-a tratat pe medicii români, optând să facă o operație banală în Turcia și să se îngrijescă postoperatoriu, timp de o lună, tot acolo. Cel mai lovit de situația creată este însă PSD-ul, „ajuns in buza prapastiei” și, în același timp, „captiv” la guvernare, scrie comentatoarea. Nu este exclus, arată ea, ca vicepremierul înscăunat ieri premier interimar să precipite o reconfigurare a blocului aflat la guvernare, din care Ponta ar ieși pe tușă, iar pesediștii și-ar putea pierde poziția de reprezentanți ai primei forțe politice din România.

Cu totul altă lectură a evenimentelor găsim la Ioan Stanomir, pe site-ul contributors.ro: „Victor Ponta nu este în defensivă, ci doar într-o repliere strategică. Internarea din Turcia şi interimatul lui Gabriel Oprea sunt strategii menite să îi permită conservarea puterii. Atacurile la adresa Preşedintelui anunţă repoziţionarea. Un Preşedinte care nu mai este arbitru poate fi suspendat din funcţie. Precedentul din 2012 poate fi utilizat, trei ani mai târziu”.

XS
SM
MD
LG