Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

În Moldova este de notat conferinta de presa a mai multor asociatii pentru respectarea drepturilor omului - Memoria, Amnesty International, Promo-Lex, Centrul de Resurse Juridice - care vor discuta despre dreptul la reabilitare al victimelor torturii.

Si organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul mass media organizeaza o conferinta de presa despre situatia de la Teleradio Moldova si a concursurilor pentru funcţia de presedinte.

La Chișinău se întrunesc Consiliul Superior al Magistraturii si Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Este anunțată și o sedinta a Biroului permanent al Parlamentului.

Pe plan internaţional:

Va fi dat publicitatii raportul anual al organizatiei Freedom House despre starea democratiei in tarile in tranzitie. Freedom house stabileste, pe baza rapoartelor de tara facute de experti un anume scor al democratiei pentru fiecare tara in parte. Anul trecut, bunăoara, 40% din populatia lumii trăia în tari considerate libere, 25% in tari parţial libere si 35% in tari lipsite de libertate. Dintre tările din fosta URSS, Moldova si Georgia, urmate de Ucraina erau, anul trecut cele mai avansate, dar si scorul lor e plasat in zona tarilor „parţial libere”. Intre tarile CSI, Freedom House considera anul trecut că cele mai slabe scoruri democratice aveau Uzbekistanul, Turkmenistanul, Belarus, Azerbaijan, Tadjikistan, Kazahstan si, la scor apropiat, si Rusia.

La Bruxelles vor fi purtate discuții pe tema Kosovo între Serbia, Uniunea Europeana si Kosovo.

La Minsk are loc o noua intilnire a subgrupurilor de lucru din Grupul de Contact pentru Ucraina.

La Paris, tot în relație cu Ucraina, se intilnesc si discuta ministrii de externe de la Kiev, Moscova, Berlin si Paris.

XS
SM
MD
LG