Linkuri accesibilitate

Bulgaria: greva întreprinzătorilor


Cele patru organizații naționale ale întreprinzătorilor bulgari vor lansa pe data de 26 iunie o grevă națională fără precedent.

Cele patru organizații naționale ale întreprinzătorilor bulgari vor lansa pe data de 26 iunie o grevă națională fără precedent împotriva majorării tarifelor la energia electrică pentru industrie.

Căteva mii de companii își vor opri activitatea – inițial o oră pe zi, protestând împotrivă majorării – cu între 13 și 20%, începând de 1 iulie, a prețului kilovatorei. Întreprinzătoriii au avertizat că noile tarife vor reduce competitivitatea exporturilor și vor lăsa fără muncă mii de oameni.

După ce a văzut pericolul unei greve naționale primul ministru Boiko Borisov s-a declarat de partea patronatului. El chiar a anunțat că va participa personal la acțiunile de protest. Printr-o decizie de urgență a guvernului, 30 de companii de importanță națională vor fi compensate pentru tarifele mari. Măsura însă nu va afecta cele căteva mii de companii mici și mijlocii.

În declarația patronatului sunt enumerate problemele în energetica pe care ultima majorare nu le va rezolva. Patronatul este nemulțumit de majorarea, cu 43%, a prețurilor preferențiale la care Compania energetică națională cumpără energia produsă de centralele solare și eoliene. Aceasta după ce Comisia pentru reglementări în energetica a dat asigurări că le va revizui în jos.

Sistemul energetic dispune de capacități de 12 723 de Megawați din care în sezonul cald sunt folosite numai o cincime.

La problemele contribuie salariile mari în companiile energetice de stat – în medie peste 1800 de euro – de patru ori mai mari de salariul mediu pe industrie, corupția în cadrul licitațiilor publice etc. În acest mod, consideră patronatul, datoriile sectorului energetic cresc într-un mod artificial cu 250 de milioane de euro pe an.

Spre deosebire de alte țări europene, în Bulgaria energia electrică este mai scumpă pentru industria. Este stimulat exportul de energie ieftină produsă la CAE Kozludui prin căteva companii apropiate puterii. Valoarea acestuia este însă de numai 380 de milioane de euro. Valoarea exportului industrial ce va suferi de pe urmă ultimei scumpiri a tarifelor este evaluat la 22 de miliarde.

Previous Next

XS
SM
MD
LG