Linkuri accesibilitate

Variante de posibile coaliții majoritare (V. Vasilică/IPN)


„Riscurile din sectorul bancar trebuie eliminate prin acțiuni concrete și lichidarea acestor trei bănci” (Alex Kremier interviu/Deutsche Welle).

O prognoză pentru turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarului Chişinăului propune Dumitru Spătaru într-un material de opinie semnat în tribuna.md. Potrivit unora, Dorin Chirtoacă e ca şi ales pentru al treilea mandat, iar argumentul lor este strict matematic. Realitatea s-ar putea să fie cu totul alta, scrie autorul. „Se ştie că o parte din alegătorii de dreapta sunt supăraţi pe Dorin Chirtoacă. Nimeni nu garantează că în cel de-al doilea tur vor ieşi din nou la votare”. Dumitru Spătaru crede că dacă absenteismul alegătorilor de dreapta va fi unul pronunţat, atunci Zinaida Greceanîi lesne ar putea acumula peste 50%. Deci, matematica e bună, dar nu atunci când e vorba de politică, conchide autorul.

După ce a realizat un interviu cu Dorin Chirtoacă, jurnalista Ioana Ene Dogioiu semnează în „ziare.com” un editorial în care opinează că „neamul românesc are o genă autodisctructivă cu mult mai eficientă decât orice duşman extern.” La alegerile locale, socialiștii pro-ruși au reușit o lovitura de proporții. Singura redută importantă pe care, încă, nu o au e Chișinăul, crede jurnalista. „Noi, din România, citim votul de la recentele locale din Republica Moldova în cheia pro-Est sau pro-Vest. Nu cred ca aşa e perceput şi acolo.” În opinia autoarei, la scrutinul local a fost un vot al furiei anticorupție, anti-ipocrizie şi demagogie. „Scârbiți de pro-europenii corupți, moldovenii se îndreaptă furios spre cei care fac jocul Rusiei.” Jurnalista se întreabă - dar cum au ajuns în situația acestei opțiuni autodistructive? Cine e de vina? Cine şi cum le-a stârnit o furie pe care Moscova o culege mulțumită? Răul cel mare e cel mai adesea în interior, conchide autoarea.

Directorul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, explică într-un interviu pentru „Deutsche Welle” în ce condiţii Republica Moldova ar putea beneficia de recent îngheţata tranșă de 45 de milioane de dolari suport bugetar. „Riscurile din sectorul bancar trebuie eliminate prin acțiuni concrete și lichidarea acestor trei bănci. Costul fraudelor ar trebui să fie reflectat în bugetul statului, deoarece este un angajament pe care Guvernul și l-a asumat atunci când a oferit garanții pentru aceste trei bănci. Doar în aceste condiții am putea dezgheța finanțarea” a spus Kremer. Potrivit oficialului de la Banca Mondială o eventuală naţionalizare a Băncii de Economii ar însemna riscul repetării fraudelor în viitor. Alex Kremer nu exclude că o parte din datoriile Băncii de Economii sunt ale companiilor sau persoanelor fizice care au fost implicate nemijlocit în realizarea fraudelor. „În condițiile în care banca este recapitalizată din banii contribuabililor, există riscul ca acești bani să fie returnați în calitate de datorii către părțile care au participat la realizarea fraudelor și atunci revenim iarăși la situația în care ciclul fraudelor se va perpetua.”

Comentatorul Vitalie Andrievschi citat într-un articol în „noi.md” opinează că PCRM deşi a pierdut în alegerile locale, în Parlament comuniștii dețin „acțiunea de aur”. „La anul viitor, Parlamentul va trebui să aleagă un nou președinte, însă socialiștii nu vor vota pentru el. În aceste condiții, ar fi păcat ca comuniștii să nu profite de situație și să nu obțină avantajele necesare pentru întărirea pozițiilor sale, consideră Andrievschi, sugerând că totul va depinde de cum ei vor utiliza această „acțiune de aur”.

Procuratura şi Poliţia continuă investigaţiile pe dosarele intentate controversatului Renato Usatîi, ales, la 14 iunie, primar în orașul Bălţi. Jurnalista Julieta Saviţchi scrie pe portalul „anticoruptie.md” că noul edil este cercetat, între altele, pentru folosirea mijloacelor financiare străine în campania electorală din 2014, dar şi pentru coruperea alegătorilor. Citat în articol un oficial de la Ministerul de Interne Viorel Morari susţine că procurorii nu intenţionează deocamdată să solicite mandat de arest pe numele businessmanului: „Nu a vrut nimeni să-l aresteze nici în noiembrie 2014, când a fugit la Moscova. Toate isteriile acestuia – că, iată, vor să-l aresteze reprezintă, de fapt, o tactică pentru a atrage mai mulţi simpatizanţi”, a adăugat Morari. Noul primar de la Bălți, aşa cum a menținut-o şi el în repetate rânduri, are 16 dosare penale.

Directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, analizează trei variante de coaliții majoritare posibile. Prima variantă, în opinia autorului, ar presupune formarea unei coaliţii largi cu participarea PLDM, PD, PCRM şi PL. „Aceasta ar aduce maximum de stabilitatea politică în ţară, [...] ar exclude atât monopolizarea puterii de către partidele cu multe mandate, cât şi şantajul din partea partidelor cu puţine mandate” susţine autorul. A doua variantă, propusă de Valeriu Vasilică, presupune coalizarea PLDM, PD şi PL. „Aici totul depinde de cerinţele liberalilor care sunt cunoscute, una fiind întoarcerea miliardului”. Cea de-a treia variantă ar însemna coaliţie majoritară, pro-europeană, în formatul PLDM-PD-PCRM crede autorul. „Este cea mai simplu de realizat [...] Doar că PCRM încă nu şi-a declarat sprijinul pentru cursul european” notează Vasilică. Reeditarea coaliţiei minoritare este contraproductivă şi poate duce la alegeri anticipate conchide Valeriu Vasilică.

XS
SM
MD
LG