Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Demisia guvernului în condiții bugetare incerte, pe fundalul crizei băncilor devalizate, cu donatori străini anunțând că își retrag sprijinul.

Demisia guvernului s-a produs și pe fundalul alegerilor locale și al negocierilor politice de coalizare la nivel local, înainte de turul doi de scrutin în multe localități, inclusiv la Chișinău.

Jurnalistul economic Vlad Bercu, este de părere că demisia cabinetului de miniștri a îndepărtat și mai mult perspectiva de închiere a unui nou accord de colaborare cu Fondul Monetar Internațional. În aceste condiții, notează jurnalistul, problema deficitului bugetar s-ar putea agrava, mai ales că și alți donatori au suspendat sprijinul financiar pentru Republica Moldova:

„Uniunea Europeană printr-un europarlamentar anunță că putea să amâne unele finanțări pentru Republica Moldova, deci avem o situație financiară foarte dificilă, mai ales că ne putem aștepta la încasări mai puține, în condițiile în care scad exporturile, scad importurile. Nu știm cât vor dura negocierile pentru formarea unui nou guvern. Negocierea unui nou program cu FMI se va amâna pe o perioadă nedeterminată, deci banii am putea să îi primim foarte târziu, atunci când, nu că nu vom avea nevoie, dar nu ne va ajuta la multe.”

Vlad Bercu notează că Ministerul finanțelor a prevăzut pentru acoperirea găurilor din buget o susținere financiară externă de circa 2,8 miliarde de lei. În cazul în care Republica Moldova nu primește acești bani, autoritățile vor recurge la rectificarea bugetului și reducerea cheltuielilor, mai spune jurnalistul:

„Evident că ministerul finanțelor sau guvernul nu va îndrăzni sau nu va reduce cheltuielile sociale, cheltuielile curente pentru salarii, pentru alte necesități sociale nu vor fi stopate. Dar vor fi stopate finanțările pentru investiții capitale, pentru realizarea unor proiecte.”

Editorialistul Nicolae Negru le dă dreptate donatorilor străini care atrag atenția asupra fraudelor și corupției din sistemul bancar, și crede el, partidele de la guvernare ar trebui să purceadă imediat la formarea unui nou guvern. În atare condiții de incertitudine, susține Nicolae Negru, pe lângă faptul că guvernul riscă să rămână fără bani, neîndeplinite sunt reformele pe care Republica Moldova și le-a asumat în fața partenerilor europeni:

„Republica Moldova se află într-un moment critic, un guvern interimar are anumite prerogative, însă sunt foarte limitate conform Constituției. Avem nevoie ca de aer de un guvern valid, de un guvern care să se apuce de urgență de treabă, fiindcă suntem în urmă cu îndeplinirea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, asta e problema problemelor. Iată am avut acum un guvern minoritar, eu cred că le-a fost de învățătură tuturor, și celor de la putere, și celor din opoziție, practic am stagnat în această perioadă.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG