Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Dorin Chirtoacă (ziare.com)


Problemele Moldovei și relațiile cu Occidentul (Adevărul; România liberă).

Candidatul pro-europenilor în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a acordat un interviu site-ul ziare.com, în care spune că nu există o indecizie asupra orientării pro-europene la nivelul omului de rând. Voturile obținute de stânga pro-rusă în alegerile locale din 14 iunie ar fi doar rezultatul furiei cetățenilor față de corupția care domnește în rândul guvernanților. Nepedepsirea vinovaților pentru cele trei bănci de stat devalizate în timpul guvernărilor Filat și Gaburici ar fi unul dintre motivele concrete. Totuși, Dorin Chirtoacă rămâne optimist, el crede că electoratul va reacționa așa cum a făcut-o și altă dată în capitală: indiferent de tensiunile dintre partidele de orientare pro-europeană, voturile vor merge spre candidatul cu program pro-european, adică spre domnia sa.

Într-un articol apărut în săptămânalul Dilema Veche, Ovidiu Nahoi susține că Dorin Chirtoacă nu-și dorește deloc susținerea explicită, în turul doi, a liderilor Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, și a liderului Partidului Democrat, Marian Lupu. Dacă ar primi-o, alegătorii l-ar considera și pe el cumva dispus la o colaborare cu comuniștii, așa cum au făcut PLDM și PDM în guvernul demisionar al lui Chiril Gaburici. Nahoi scrie de asemenea că rezultatul alegerilor locale nu a fost interpretat suficient de atent. În opinia sa, ceea ce contează este cine ce alianțe poate face în raioanele țării, or, arată în articol, pro-europenii sunt capabili încă să formeze majorități în 20 dintre cele 35 de raioane, în timp ce forțele declarat pro-ruse, adică partidul condus de Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor - abia în două raioane.

Pe de altă parte, succesul socialiștilor lui Dodon ar fi relativ, fiind construit pe seama pierderilor de electorat de la comuniști și nu pe seama propriului lor program. Cele două blocuri, pro-european ș pro-rus stau ”spate în spate”, măcinate de facțiuni din interior, Moldova politică suferă de această ruptură profundă. Și totuși, alegerile anticipate ar privilegia în acest moment pe adepții Moscovei.

De aceeași părere este și Dorin Chirtoacă, o spune în interviul acordat la ziare.com.

Vlad Filat și Marian Lupu sunt pricipalii responsabili de situația din Republica Moldova, Sebastian Rusu, care scrie pe blogurile Adevărul. Pe termen scurt, problemele sunt insecuritatea economică, după ce instituțiile financiare internaționale s-au hotărât să sancționeze nonreacția Chișinăului față de devalizarea celor trei bănci, și neîncrederea acută a investitorilor străini în mediul de afaceri de peste Prut.

Și Cristian Câmpeanu face, în România liberă, o analiză pe acest subiect. Îl citează și pe Dan Dungaciu, care susține că „în acest moment relațiile Chișinăului cu Occidentul sunt, practic, înghețate (...). Pentru a le debloca, autoritățile Republicii Moldova vor trebui să renunțe la jocul dublu practicat până acum și să facă reformele cerute de Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale»”.

XS
SM
MD
LG