Linkuri accesibilitate

„Europa-Europa, da’ l-am votat pe Shor”


Ce cred orheienii despre noul edil şi care le sunt aşteptările.

În vreme ce sute de localități moldovene se pregătesc să meargă din nou la vot la 28 iunie, pentru că nimeni nu a câștigat din primul tur, alte sute au deja primari aleși. Puțini dintre ei s-au bucurat de atâta atenție publică precum Ilan Shor, omul de afaceri de 28 de ani care figurează în dosarul devalizării băncilor. Cum de i-au acordat orheienii atâta încredere, a încercat să afle corespondenta Europei Libere.

Deşi Ilan Shor este deja declarat câstigător, orașul e plin de panouri cu slogane care fac pârtie spre inimile alegatorilor. Concurenţii săi din primul tur continuă să dueleze, cu priviri şăgalnice de pe billboard-uri, de parcă ar mai avea şanse să îl surclaseze. Într-o săptămână, primăria Orheiului va fi oficial noul loc de muncă al celui pe care presa l-a prezentat drept principalul figurant în dosarul BEM. Mulţi dintre cei cu care reuşesc să stau de vorbă nu se lasă impresionaţi de acest lucru.

„Nu-i adevărat, nu-i adevărat!”, îmi spune Tamara Lupaşcu în vârstă de 62 de ani. Pensionara nu s-a gândit de două ori unde să pună ștampila „Votat” – îl consideră pe Ilan Shor un om foarte, foarte serios. „Soția lui e artistă, e între oameni mari, între oameni serioși. Hoții nu-s în așa sferă de persoane a statului, niciodată, nu poate să fie așa ceva!”

Tamara Lupașcu mă asigură că toți orheienii sunt bucuroși că au un primar căruia îi pasă de ei, după care-mi dă ziua bună și intră într-un salon cu jocuri de noroc.

Nici concluziile din raportul companiei americane de audit Kroll, nici experţii economici n-o pot convinge pe Liuba Iurcu din localitatea Pohorniceni că Shor ar fi implicat în vreun furtişag. Pensionara are o explicaţie pentru acuzaţiile în adresa primarului.

Liuba Iurcu
Liuba Iurcu

„Așa ca și cum în gospodărie: de ce acela și-a făcut casă, de ce a pus păpușoi, cred că a furat, mă duc să-l pârăsc. Ştiți, numai dușmani, invidie. Am auzit vorbe bune de dânsul, dar dacă are mulți dușmani? Dacă furi – te arestează, dar așa – el nu-i arestat, omul își caută de nevoie.”

Ilan Shor a anunţat că va candida la fotoliul de primar al Orheiului la o săptămână după ce a fost reţinut în calitate de învinuit în dosarul BEM. Nu a putut fi tras la răspundere, fiindcă Codul Electoral protejează concurenţii la alegeri. Dar statutul nou nu-i mai oferă imunitate.

Casnica Elena Dribni zice ca n-a ieșit la vot, fiindcă nu are încredere în nimeni, dar crede că în oraş a fost stârnită marea agitaţie mai cu seama după concertul organizat înaintea alegerilor, la care printre alţii au cântat Anastasia Lazariuc, Jasmin şi Filip Kirkorov.

„Este o mișcare vicleană, desigur. 10 ani Milsami, concert grandios, focuri de artificii extraordinare. Asta a influențat, încă cum! Dar și până atunci auzeam oamenii la piață că majoritatea are de gând să-l voteze.”

Dumitru Rusu
Dumitru Rusu

Pe peretele ce înconjoară stadionul de fotbal al echipei Milsami, al cărei patron este noul primar, era scris cu vopsea roşie şi litere de-o şchioapă „La mulţi ani, Shoric!” şi „Al nostru – Shor.” În imediata apropiere, pe sediul Partidului Nostru, pe care stătea lipit şi un poster cu echipa Partidului Democrat, cineva a scris că „Shor vă va da gata pe toţi!”. Dumitru Rusu, un lăcătuș auto de 24 de ani, nu împărtăşeşte sentimentele orheienilor pentru noul primar şi îşi face griji pentru viitorul oraşului, fiindcă îl consideră pe Shor implicat în „furtul secolului”.

„Toți știu, dar nimeni nu vrea să creadă. Care are de votat cu dânsul oricum votează, nu-i poți convinge. Am încercat să vorbesc chiar cu prietenii mei și oricum l-au votat pe dânsul. N-avem ce face, n-avem încotro, așteptăm, poate-poate va face ceva spre bine.”

Într-un local, l-am întâlnit pe fostul primar al satului Ivancea din perioada 1999-2003, Ion Savin. Sfatul pe care i l-ar da lui Shor la început de mandat e să-și dea demisia:

„Cred că lumea s-a dezamăgit în cei care au fost la putere și s-au gândit că «tâlharul acesta poate ne va aduce și nouă ceva». După fiecare alegeri locale ei se bucură și speră că ceva va fi din ceea ce li s-a promis. Dă, Doamne, să se împlinească măcar ceva, dar încă n-am văzut tâlhar să fure și să împartă cu cineva.”

Eram gata să plec, când un orheian care trăgea cu urechea la discuție a spus aproape în şoaptă, mai mult pentru sine: „Europa-Europa, da’ l-am votat pe Shor”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG