Linkuri accesibilitate

UE dezamăgită de amânarea reformării CNI


Înainte de a demisiona, guvernul Gaburici a respins pachetul de reforme privind funcționarea Comisiei Naționale de Integritate, la inițiativa miniștrilor democrați. Vice-premierul Victor Osipov a explicat Europei Libere că proiectul nu era „copt” și a continuat „nu trebuie doar sa bifam pentru guvern ca am trecut un proiect de lege.. mai bine să-l intoarcem autorilor..”

Potrivit lui Osipov, reformele riscau să facă din CNI o structură care ar fi putut fi monopolizată, dând astfel și decizii arbitrare. „Aceasta reforma a fost inclusă (în acordul cu UE)... la propunerea guvernului Republicii Moldova. Singuri ne-am asumat acest angajament si trebuie sa-l facem la un nivel calitativ care sa dea si rezultatele scontate”, a mai declarat vice premierul democrat Victor Osipov.

Ministrul justiției Vladimir Grosu a declarat Europei Libere că regretă respingerea reformei CNI care ar fi dat un semnal partenerilor europeni „că mergem înainte, că nu stăm pe loc”.

Șeful misiunii UE la Chișinău, Pirkka Tapiola s-a declarat, de asemeni, dezamăgit de respingerea pachetului de legi privind reforma Comisiei Naţionale de Integritate. Într-un interviu cu Jurnal TV, Tapiola a declarat: „Sunt foarte dezamăgit de faptul că procesul de vot nu a avut loc. Reforma Comisiei Naţionale de Integritate este o prioritate fundamentală pentru Uniunea Europeană şi pentru asistenţa noastră. Regret foarte mult că nu s-a votat. Este important ca această lege să să ajungă cât mai curând în Parlament”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG