Linkuri accesibilitate

În cât timp Moldova ar putea avea un nou guvern?


Chiril Gaburici, anunţându-şi demisia pe 12 iunie
Chiril Gaburici, anunţându-şi demisia pe 12 iunie

Cabinetul Gaburici și-a aprobat oficial demisia. Reacţii parlamentare.

Guvernul Gaburici și-a aprobat oficial demisia atrasă de demisia de vineri a primului ministru, care a spus că nu vrea să influențeze prin funcția deținută ancheta în cazul studiilor sale. Valentina Ursu s-a interesat dacă se negociază deja viitorul cabinet, după ce Chiril Gaburici a anunțat ce pași mai sunt ca demisia celui actual să intre în vigoare.

Cererea de demisie a fost votată în cadrul ședinței de astăzi a executivului, Chiril Gaburici amintind că acum patru zile a anunţat decizia de demisie din funcţia de prim-ministru:

„Având în vedere că în cazul demisiei primului ministru demisionează şi întregul guvern, urmează să oficializăm decizia respectivă şi să o prezentăm Parlamentului sub formă de cerere de demisie a primului ministru şi a întregii componenţe a guvernului. Ulterior Parlamentul urmează să ia act de această cerere de demisie prin adoptarea unei hotărâri în acest sens, iar guvernul să exercite doar funcţiile de administrare a treburilor publice până la depunerea jurământului unui nou guvern.”

Guvernul condus de Chiril Gaburici a fost învestit de Legislativ la 18 februarie, creând precedentul unui cabinet de miniştri minoritar. Atunci a fost sprijinit de deputaţii din PLDM, PD şi PCRM.

L-am întrebat pe unul dintre fruntaşii democraţilor, deputatul Sergiu Sîrbu, în cât timp Moldova ar putea avea un nou guvern:

„Noi suntem foarte optimişti şi, părerea mea personală, până la încheierea sesiunii de vară a Parlamentului, noi ar trebui să avem un guvern. Nu cred că cineva îşi doreşte alegeri anticipate, cred că nu este în interesul Republicii Moldova, al cetăţenilor. Avem nevoie de stabilitate, avem toate şansele să avem un guvern.”

Europa Liberă: Dar ar trebui întâi creată o majoritate parlamentară, ca după aceasta să se numească un nou guvern?

Sergiu Sîrbu: „Ar fi bine să găsim soluţii ca să fortificăm actul guvernării prin a crea o majoritate stabilă în Parlament. Şi liderii, de fapt, au declarat că se aşează la masa de negocieri şi vor căuta toate soluţiile posibile pentru a stabili un dialog constructiv şi a avea această majoritate.”

Europa Liberă: Un nou guvern învestit de o care majoritate ar putea să fie?

Sergiu Sîrbu: „Nu există vreo decizie la nivel de partid. Rămâne să discute liderii, să vadă care va fi soluţia optimă, dar cu siguranţă cu acele principii, acele viziuni cu care am început – cu dezvoltarea Republicii Moldova pe calea europeană şi cu promovarea tuturor reformelor care se cer reieşind din Acordul de Asociere.”

L-am întrebat şi pe deputatul comunist Artur Reşetnicov ce şanse ar exista ca să fie numit un nou guvern:

„Şanse sunt întotdeauna.”

Europa Liberă: Şi condiţiile?

Artur Reşetnicov: „Condiţiile din partea cui?”

Europa Liberă: Din partea PCRM pentru un nou cabinet de miniştri.

Artur Reşetnicov: „Nu am avansat atât de departe ca să discutăm acum despre condiţii. Aţi întrebat dacă sunt şanse şi am spus că şanse sunt întotdeauna.”

Europa Liberă: Inclusiv să fie votat cu voturile deputaţilor PCRM?

Artur Reşetnicov: „În Parlament sunt câte formaţiuni?”

Europa Liberă: Noi ştim că cinci.

Artur Reşetnicov: „Ar fi bine ca toţi 101 deputaţi să voteze un guvern.”

Europa Liberă: Ceea ce este imposibil în actuala conjunctură.

Artur Reşetnicov: „Dacă nu se va primi această opţiune a noastră, ideală, vom vedea.”

Europa Liberă: Trebuie să fie creată o majoritate ca să fie învestit un guvern?

Artur Reşetnicov: „Mâine va fi conferinţa de presă a domnului preşedinte şi nu ar fi corect să anticipez conducerea partidului.”

Liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, au anunţat că încep negocierile privind formarea unei coaliţii majoritare de guvernare. Apele sunt tulburi, spunea Mihai Ghimpu. PL nu a avut o propunere de formare a alianţei. Nu este exclus, susțin observatorii, că discuţii vor fi purtate atât cu liberalii, cât şi cu comuniştii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG