Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Irina Papuc.

„Aflați de pe site-ul SănătateINFO.MD că în Republica Moldova salariul unui doctor depinde direct de instituția medicală în care este angajat. Astfel, arată datele Sindicatului sănătatea, salariul mediu al unui doctor care muncește într-un spital republican este de 4.975 de lei, în timp ce în spitalele municipale medicii primesc în medie o leafă de 5.466 de lei. În spitalele raionale însă doctorii sunt remunerați mai prost. Mai exact aceștia primesc în medie un salariu de 4.788 de lei. Aceleași date arată că, în cazul instituțiilor de nivel republican, cei mai bine plătiți sunt medicii de la Institutul de Ftiziopneumologie, iar la nivel raional – cei de la spitalul raional din Cimișlia.

Aflați, de asemenea că, doar jumătate din pacienții din Moldova sunt tratați exclusiv cu medicamente asigurate de spital. Așa arată datele unui studiu realizat de Centrul PAS. Astfel, 58 la sută dintre pacienții participanți la cercetare au mărturisit că au fost tratați doar cu preparate oferite de instituția medicală în care au fost spitalizați. Puțin peste 28 la sută dintre respondenți au afirmat că o parte din medicamentele de care au avut nevoie le-au cumpărat, o altă parte le-au găsit în spital. Alți respondenți însă au fost puși la cheltuieli suplimentare. Este vorba despre 12 la sută dintre participanții la studiu, care au mărturisit că au fost nevoiți să-și cumpere singuri toate medicamentele de care au avut nevoie pentru tratament.

Tot pe SănătateINFO.MD citiți și despre faptul că spitalele din Moldova trec, cel puțin temporar, din nou la hârtie. De la 1 iunie toate instituțiile contractate de către CNAM își gestionează veniturile prin intermediul Trezoreriei de stat, și nu la bănci comerciale, așa cum a fost până acum. Practica este una nouă pentru managerii de spitale, care spun că deocamdată nu au înregistrat probleme. Există însă cel puțin o dificultate majoră – Trezoreria nu dispune de un sistem electronic, așa că toate operațiunile financiare sunt trecute pe suport de hârtie.”

XS
SM
MD
LG