Linkuri accesibilitate

„Revanşa forţelor pro-ruse a eşuat...” (N. Negru/Ziarul Național)


În turul doi de scrutin Dorin Chirtoacă (PL) va obţine o victorie detaşată (ava.md).

Prima concluzie a alegerilor locale din Republica Moldova este, după părerea lui George Damian de la „Adevărul Moldova”, că „vor fi reluate negocierile cu Partidul Liberal pentru atragerea lui la guvernare - ceea ce se va dovedi o misiune extrem de dificilă.” Editorialistul crede că bătălia pentru primăria Chişinăului devine o miză majoră pentru întreaga Republică Moldova. „O victorie a socialiştilor ar declanşa un val de presiuni pentru schimbarea orientării proeuropene a întregii ţări. În paralel este clar pentru toată lumea că este nevoie de o unificare a tuturor forţelor proeuropene în această bătălie. Însă interesele divergente şi ambiţiile personale face extrem de dificilă o astfel de evoluţie, observă autorul care anticipează două săptămâni de negocieri fierbinţi la Chişinău.

O pledoarie în favoarea unificării forţelor proeuropene de la Chişinău face şi analistul român Iulian Chifu în „EVZ.ro”. „Știu că nu e simplu”, scrie Iulian Chifu. „PL a fost exclus din AIE, rupt în bucăți și trecut în opoziție, în timp ce PLR a ocupat pozițiile sale la guvernare; apoi momit cu Guvernul Leancă după alegeri, a negociat vreo 2 luni și a ajuns tot în opoziție, și acuzat de responsabilitatea pentru crearea majorității de susținere a Guvernului făcută cu comuniști. PPE s-a creat tocmai după rușinea suferită de Leancă, lăsat singur de colegi să-și rupă gâtul fără nici o perspectivă de a forma și trece un guvern pentru că înțelegerile de susținere cu comuniștii erau obținute, iar fostul premier a fost distribuit în rolul principal într-o comedie cu papagali al cărei scenariu fusese deja scris. Apoi, PLDM s-a trezit fără candidatul de premier și cu rupturi prin teritoriu venite de la PPE Leancă, după ruperea acestuia și lansarea inițiativei noului partid. Iar restul manevrelor au însemnat folosirea terților pentru bătălia pro-europenilor cu ei înșiși. Vizibil, în stradă, în piața Marii Adunări Naționale.”

Analistul crede, însă, că „jocul s-a terminat”. „E deja al 12-lea ceas. Rezultatele alegerilor locale nu sunt deloc încurajatoare, iar cei care pierd și risipesc voturi sunt exact pro-europenii. În absența responsabilității, culturii de alianță, spiritului civic, pragmatismului, Republica Moldova poate fi împinsă nu atât către Rusia și structurile sale de integrare – nu poți lua în spate un teritoriu dintre Ucraina și România și să-l muți în Siberia – cât către faliment financiar și economic care să fie imputabil exact unor partide de orientare pro-europeană.”

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu vorbeşte în corespondenţa sa pentru „Deutsche Welle” despre existenţa unor „şanse invizibile” de reformatare a coaliţiei după alegerile locale. „PL are de gestionat o situaţie foarte complicată în următoarele două săptămâni. După demisia guvernului Gaburici, pe 12 iunie, PLDM şi PDM vor încerca să atragă PL într-o coaliţie reformatată pe care liberalii se pare că nu şi-o doresc cel puţin până la turul doi al alegerilor, pentru a nu-i afecta şansele electorale lui Dorin Chirtoacă. Or, se presupune, că intrarea PL în combinaţie cu PLDM şi PDM, percepute ca partide oligarhice guvernante, responsabile de dispariţia miliardului de dolari din băncile din Moldova, ar fi nocivă din punct de vedere electoral pentru Dorin Chirtoacă şi PL”, scrie Călugăreanu. Un sprijin declarat al liderilor PLDM şi PDM sau un apel al acestora către electorat de a vota în turul doi pentru Dorin Chirtoacă i-ar dăuna acestuia, mai crede autorul de la „Deutsche Welle”.

Un jurnalist de la portalul de expresie rusă AVA.MD, Saşa Kolovonaţki, anticipează că în turul doi de scrutin Dorin Chirtoacă (PL) va obţine o victorie detaşată. În opinia lui, în scrutinul de duminică socialiştii s-au prăbuşit. „ M-am aşteptat că vor avea rezultate proaste, dar nu am crezut că acestea vor fi într-atât de rele”, scrie Kolovonaţki. El aminteşte de laudele lui Igor Dodon, precum că Zinaida Greceanîi va câştiga Primăria Capitalei din primul tur şi scrie că acestea nu numai că nu au avut suport, ci aveau menirea să ascundă un rezultat prost al socialiştilor în oraşele importante.

Editorialistului Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” rezultatele preliminare ale alegerilor nu I se par atât de dramatice, precum s-a aşteptat judecând după „performanţele” guvernării. Potrivit lui Negru, cu excepţia Chişinăului, partidele puterii nu au suferit pierderi electorale serioase, obţinând majoritatea voturilor în consiliile din 24 de raioane ale R. Moldova (13 – PLDM, 11 – PD), iar partidele proeuropene în general se pot considera câştigătoare ale scrutinului de duminică. „Revanşa forţelor pro-ruse a eşuat … cetăţenii dezamăgiţi de actuala guvernare au preferat să nu participe la alegeri, decât să voteze cu partidele anti-europene…”, notează Negru. Cetăţenii „(…) nu se grăbesc să renunţe la visul European. Ei pur şi simplu sunt în aşteptarea unor lideri adecvaţi, conchide autorul.

XS
SM
MD
LG