Linkuri accesibilitate

Diplomația rusă avertizează împotriva planului de a desfășura armament greu american în estul Europei


Polonia și Lituania au confirmat că discută cu Washingtonul staționarea de armament greu pe teritoriile lor.

Ministerul rus de externe speră că planul american de a staționa tancuri și armament greu în statele membre NATO de la granița cu Rusia nu va fi pus în aplicare.

„Sperăm că rațiunea va prevala și că se va preveni ca situața din Europa să alunece spre o nouă confruntare militară care ar putea avea consecințe periculoase”, se spune într-o declarație a diplomației de la Moscova.

Ceva mai devreme, purtătorul de cuvînt de la Kremlin Dmitri Peskov a refuzat să comenteze informația privind posibila desfășurare de armament greu american în estul Europei.

Peskov a spus în 15 iunie că Moscova va reacționa doar la un comunicat oficial al Statelor Unite.

Citînd oficialități americane și aliate, cotidianul „The New York Times” a relatat la 13 iunie că Washingtonul plănuiește să trimită armament greu în mai multe țări est-europene și în țările baltice, care sînt îngrijorate de acțiunile Rusiei în Ucraina și pentru a descuraja orice agresiune.

Polonia și Lituania au confirmat că discută cu Washingtonul staționarea de armament greu în depozitele din regiune.

O oficialitate de la ministerul rus al apărării, generalul Iuri Iakubov, a afirmat că această plănuită acțiune a americanilor ar putea fi cel mai agresv pas pe care l-ar face Pentagonul și NATO după terminarea Războiului Rece, și că Rusiei nu-i va rămâne decît să își întărească forțele din flancul vestic.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG