Linkuri accesibilitate

Negocierile Greciei cu creditorii internaționali în impas prelungit


La Atena
La Atena

Alexis Tsipras: „Nu avem dreptul să îngropăm democrația europeană în locul în care s-a născut”.

Guvernul Greciei și-a exprimat speranța că va ajunge la o înțelegere cu donatorii internaționali, în urma eșecului de duminică al unei noi runde de convorbiri. Dar reprezentantul Germaniei în Comisiei Europeană a cerut să se lucreze la un plan B, în cazul în care Grecia intră în incapacitate de plată la sfârșitul lunii. Un rezumat al unor relatări ale agenției Reuters.

Guvernul grec a spus astăzi că își menține poziția fermă de a cere creditorilor condiții mai puțin aspre pentru obținerea ajutoarelor din fondul de salvare chiar și după eșecul tratativelor de ieri, care aduce Grecia și mai aproape de incapacitatea de plată.

Comisia Europeană a spus după convorbirile de la Bruxelles că divergențele rămase sunt semnificative. Creditorii cer Greciei reduceri de cheltuieli de două miliarde de euro pentru a-i acorda o nouă tranșă din fondul de salvare. Țara riscă să intre în incapacitate de plată la sfârșitul lunii iunie, când trebuie să restituie Fondului Monetar Internațional datorii de 1,5 miliarde de euro.

Principala sursă a neînțelegerilor este reducerea pensiilor și majorarea taxelor cerute de creditori în schimbul noilor ajutoare și respinse de guvernul elen.

Consecințele unui eșec al convorbirilor au fost descrise în declarații făcute azi jurnaliștilor la Berlin de comisarul European pentru Economia Digitală și Societate, Guenther Oettinger. El provine din Germania, țară care contribuie cel mai mult la ajutoarele pentru Grecia.

Comisarul european Gunther Oettinger
Comisarul european Gunther Oettinger

„Dincolo de negocierile finale plănuite joi, este important un plan de urgență, un plan B, pentru că, de la 1 iulie, Grecia va avea stare de urgență în domeniul energiei, salariilor pentru polițiști, în medicină, situația medicamentelor și multe altele. După mine, Comisia ar trebui să elaboreze un plan care poate evita înrăutățirea situației în cazul părăsirii zonei euro de către Grecia, în cazul unui faliment”.

Creditorii Greciei spun că țara trebuie să-și reformeze sistemul de pensii așa încât bugetul să poată face față mai ușor. Ei spun că muncitorii greci se pensionează la o vârstă mai tânără decât în alte țări europene, luând pensii acoperite prin subvenții bugetare.

În ciuda riscului incapacității de plată, Grecia a spus azi că nu va accepta să taie pensiile pentru a reduce deficitul bugetar. Guvernul elen spune că a găsit alte soluții pentru a economisi cele două miliarde de euro cerute și că va continua reformele. Dar creditorii spun că, la convorbirile de duminică, Atena nu a promis nimic nou.

La Atena, relatează agenția Reuters, nu se observă panică. Grecii obișnuiți cu crizele frecvente ale ultimilor șase ani speră într-o soluție de ultim moment.

Premierul Alexis Tsipras, un novice de 40 de ani, radical de stânga ales în ianuarie, ales cu promisiunea dată alegătorilor greci să pună capăt austerității a spus calm că o să aștepte până când creditorii își vor schimba poziția.

„Vom aștepta cu răbdare până când instituțiile ajung la realism”, a spus Tsipras unui ziar local (Efimerida ton Syntakton). „Nu avem dreptul să îngropăm democrația europeană în locul în care s-a născut”, a spus premierul elen într-o aluzie la faptul că poate prefera să meargă din nou în fața alegătorilor, la alegeri anticipate, decât să accepte un acord nefavorabil.

Ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis a apelat la un argument major la care Atena a recurs de mai multe ori: riscurile ieșirii Greciei din zona euro pentru viitorul monedei unice europene. El a spus că ieșirea Greciei n-ar fi o soluție bună, dar că nimic nu se poate exclude. „N-aș putea exclude nici măcar posibilitatea ca o cometă să lovească Pământul”, a spus Varoufakis.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG