Linkuri accesibilitate

Observatorii OSCE: alegerile locale au fost organizate eficient, oferind alegătorilor opțiuni diverse


Kimmo Kiljunen
Kimmo Kiljunen

Printre abaterile semnalate: rapoarte financiare incomplete ale concurenţilor, lipsa de echidistanță a presei private.

Observatorii electorali internaţionali şi-au prezentat astăzi după prânz la Chişinău concluziile privind desfăşurarea alegerilor locale din Moldova.

Alegerile de duminică au fost, în general, bine administrate, se arată în declaraţia comună a Misiunii de observare a OSCE şi a Congresului autorităţilor locale al Consiliului Europei. Totuşi, susţin observatorii, neînţelegerile politice, aşa-numitul „jaf al secolului” şi demisia primului-ministru cu doar două zile înainte de scrutin au pus la grea încercare alegătorii moldoveni.

O altă observație este că mass-media din Republica Moldova a fost influențată politic pe întreaga campanie, fapt care a dus la o reflectare partinică a acesteia.

În ce priveşte radiodifuzorul public, şeful Misiunii de observare din partea OSCE Kimmo Kiljunen constată că, în mare parte, jurnaliştii au fost echidistanți, însă s-a putut observa o uşoară favorizare a partidelor aflate la guvernare. Situaţia în mass-media privată, însă, continuă Kimmo Kiljunen, este una îngrijorătoare:

Kimmo Kiljunen
Kimmo Kiljunen

„Majoritatea televiziunilor private, monitorizate de echipa noastră au eşuat în a relata imparţial despre campanie. Această situaţie se datorează influenţei politice şi faptului că structura proprietăţii în domeniul mass-media este netransparentă. E adevărat, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancţionat cinci posturi de televiziune pentru o reflectare părtinitoare a campaniei, însă mecanismul de executare rămâne în continuare ineficient”.

Parlamentarii moldoveni au fost criticaţi pentru faptul că au votat modificările legislative privind finanţarea partidelor şi a campaniei electorale cu doar câteva zile înaintea anunţării datei alegerilor. Acest lucru, potrivit observatorilor, nu ar fi în conformitate cu practicile internaţionale. Întrebarea e în că măsură noile prevederi legare au putut cu adevărat a fi puse în aplicare în această campanie? Din nou Kimmo Kiljunen:

„În pofida acestor amendamente legislative şi a rolului sporit de supraveghere din partea Comisiei Electorale Centrale, sistemul de reglementare a finanţării campaniei electorale şi punerea sa în aplicare este insuficient pentru a asigura transparenţa finanţării campaniei electorale. Majoritatea interlocutorilor noştri au menţionat că rapoartele financiare ale partidelor au fost incomplete şi lipsite de acurateţe.”

Aşa numita „migraţie artificială” a alegătorilor a atras atenţia observatorilor internaţionali. La fel ca şi colegii de la „Promo-Lex”, aceştia au sesizat prezenţa unui număr impunător de alegători pe listele suplimentare. Amy Koopmanschap din partea Congresului autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei susţine că acest aspect merită o atenţie sporită din partea autorităţilor moldovene, or, deseori, câteva zeci de voturi pot decide soarta unei localităţi:

„Există o necesitate clară de îmbunătăţire a listelor de alegători. (...) Cadrul legal permite cetăţenilor care locuiesc peste hotare, despre care se crede că ar fi aproape un milion, să voteze în alegerile locale dacă se află în ţară în ziua scrutinului. Noi, în cadrul Congresului, considerăm că această prevedere urmează a fi revizuită, astfel încât doar alegătorii care locuiesc de facto în oraş să poată vota la nivel local. În această campanie ni s-au relatat cazuri de migrare artificială a alegătorilor dintr-o circumscripție electorală spre alta şi că nu există nicio cerinţă privind durata domeniului şi a reşedinţei temporare. Iar acest aspect merită toată atenţia mai ales într-o campanie electorală, unde fiecare vot contează”.

O altă constatare a observatorilor internaţionali a fost că în campania pentru locale, majoritatea partidelor politice şi-au promovat liderii sau candidaţii şi mai puţin platformele politice. Acest lucru înseamnă că alegătorii nu şi-au bazat votul pe promisiunile concurenților, prin urmare, în următorii ani nu vor şti pentru ce să le ceară socoteală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG