Linkuri accesibilitate

„Moldova între trecut şi viitor” (V. Andrievschi/ava.md)


„Dezamăgiţi de falşi europeni corupţi, moldovenii întorc ţara spre Rusia” (V. Călugăreanu/DW).

Subiectul central în presă este scrutinul local de duminică. Votul a avut loc într-un context „extrem de tensionat” scrie digi24.ro. Premierul de la Chişinău, Chiril Gaburici, a demisionat în urmă cu trei zile, sistemul financiar a fost zguduit de dispariţia a aproape un miliard de dolari, iar un sondaj recent arată că aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova nu mai au încredere în niciun politician. La toate acestea se adaugă şi presiunile venite din Rusia, scrie digi24.ro.

Dezastru electoral: opoziţia de toate culorile a câștigat alegerile locale în Moldova” este articol de opinie semnat în Evenimentul Zilei de Iulian Chifu. Singura opţiune este cea a resetării Alianţei pentru Integrare Europeană, prin recuperarea celor patru partide pro-europene, două de la putere PD şi PLDM şi două din opoziţie, PL şi Partidul Popular European condus de Iurie Leancă, notează autorul. Alternativa este câștigul partidelor pro-ruse şi ruperea de siajul pro-european pentru o decadă, conchide Iulian Chifu.

Dezamăgiţi de falşi europeni corupţi, moldovenii întorc ţara spre Rusia” este articolul semnat în „Deutsche Welle” de Vitalie Călugăreanu. Ce se va întâmpla cu Moldova după alegerile locale? se întreabă autorul. Începând de luni urmează o perioadă „foarte complicată”. Va trebui reformatată coaliția de guvernare. Vor trebui găsite soluții imediate pentru a evita criza economică, notează autorul. După căderea Guvernului Gaburici, Fondul Monetar Internațional a anulat vizita în Moldova. În lipsa banilor de la FMI Moldova nu va putea evita falimentul, se arată în articol. În situația creată, autoritățile centrale de la Chișinău se comportă „ciudat” scrie Vitalie Călugăreanu. Pe de o parte vor să naționalizeze o bancă falită, prin intermediul căreia s-a furat miliardul de dolari (Banca de Economii), iar pe de altă parte se anunță scoaterea la privatizare a 60 de întreprinderi de stat, lista cărora este ținută în secret.

Într-o analiză pentru publicaţia ziare.com politologul român Dan Dungaciu notează, între altele, că „sistemul financiar din Republica Moldova este într-o criza atât de profundă încât problema supraviețuirii ca stat a Republicii Moldova se pune în acest moment.” Potrivit lui Dan Dungaciu funcţie de rezultatele alegerilor locale există două scenarii, fie setarea unei coaliției de stânga, fie a uneia pro-Vest. „Nu văd posibilă o coaliţie pro-europeană dacă nu va fi identificat vinovatul pentru dispariţia miliardului de la Banca de Economii” conchide Dan Dungaciu.

Moldova între trecut şi viitor” este titlul unui articol de opinie semnat de Vitali Andrievschi pe portalul ava.md. Cea mai mare problemă nesoluţionată a Moldovei este că „am încremenit într-o tranziţie incertă.” O parte din societate încearcă să împingă Moldova în viitor. Un viitor legat de integrarea europeană, de reforme radicale şi de modernizare. Dar majoritatea populaţiei, contrar logicii şi bunului simţ, se opune acestui proces. Pentru ei viitorul este ceva necunoscut care sperie. Încotro se va îndrepta Moldova? În trecut? În viitor? sau va încremeni în loc, între trecut şi viitor? întreabă retoric Vitali Andrievschi.

XS
SM
MD
LG