Linkuri accesibilitate

Între datoria civică şi grijile cotidiene. De ce nu au votat absenteiștii?


„Aceste alegeri nu sunt în folosul nostru, dar pentru cei care au furat şi până acum”

În timp ce unii cetăţeni sunt mânaţi de simţul responsabilităţii la secţiile de votare, alţii îşi văd de grijile cotidiene, fără a-şi pune mari speranţe că schimbările spre bine se vor produce totuşi în localitate. Maria Sârbu, de curând pensionată, vinde flori în centrul capitalei şi spune că nu are de gând să renunţe la câştigul ei de azi, pentru a merge să-şi dea votul.

„Numai ne-au furat şi ne-au furat. Noi pensionarii cu 800 de lei putem să trăim? Iată ne chinuim, vindem flori, vişine şi ne facem de foc pentru iarnă. Fiecare cu grijile lui, fiecare cu chinurile lui.”

Europa Liberă: O să reuşiţi să ajungeţi la secţia de votare?

„Nu cred, noi suntem muncitori, muncim. Trebuie să ştii politică, la televizor să te uiţi, să afli ce mai spun.”

Europa Liberă: Şi nu aveţi timp să urmăriţi ce se spune la televizor?

„Până noaptea târziu, ba ud, ba prăşesc.”

O altă potenţială votantă, care le propunea trecătorilor să cumpere cireşe, îmi spune că nemulţumirea oamenilor a ajuns la cote maxime şi nimeni din concurenţii electorali nu mai inspiră încredere cetăţenilor:

„Eu nu am pentru cine vota.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie un candidat în care să aveţi încredere?

„Trebuie să fie un om la locul lui, un om deştept, un om cu ştiinţă, să fie pentru popor, nu pentru neamurile lui.”

Europa Liberă: Pentru cine sunt importante aceste alegeri?

„Pentru ei, nu pentru mine ori pentru popor. Cum au venit şi au furat aşa o să fure şi mai departe.”

Europa Liberă: Şi atunci cum poate să se producă o îmbunătăţire?

„Omul nu trebuie să fie corupt.”

„Aceste alegeri nu sunt în folosul nostru, dar pentru cei care au furat şi până acum.”

Încerc să aflu dacă tinerii împărtăşesc opinia celor vârstnici, şi dimpotrivă, au convingerea că există candidaţi care nu se înscriu în tiparele politicienilor clasici, aşa cum îi văd oamenii, avizi de putere şi departe de necesităţile oamenilor:

„Sincer vorbind, nu mai aştept nimic, pentru că aşteptări au fost şi realizări au fost puţine. Pe o scară de la 1 la 100, dezamăgirea e de 99 procente.”

„Tinerii, mi se pare că la majoritatea li-i totuna, oricum pleacă din ţară şi nu se gândesc la un viitor aici în Moldova.”

„De dimineaţă am plecat la alegeri, e foarte important, un vot contează.”

Chiar dacă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de starea de lucruri din ţară, unii locuitori ai capitalei, prinşi din zorii zilei şi până seara la locul de lucru, spun că vor încerca să-şi dea votul până la închiderea secţiilor de vot. Indiferent de turaţiile dezamăgirii, mulţi dintre cetăţeni pun preţ pe şansa de a alege.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG