Linkuri accesibilitate

Alegerile locale, văzute de moldovenii din Diaspora


Pe un drum de ţară, în Italia
Pe un drum de ţară, în Italia

„Noi toţi suntem dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în ţară. Am spus la rude, am spus la cunoscuţi, am făcut tam-tam pe internet ca lumea să meargă la vot”.

Dacă la alegerile parlamentare moldovenii de peste hotare pot vota la secţiile deschise pe lângă misiunile diplomatice, la cele locale acest lucru este imposibil. De aici vine şi interesul de microbist sau, dimpotrivă, lipsa de interesul pentru ca nu pot ieși din teren.

Ilie Batâr, un moldovean stabilit la Londra, spune că mai puţin îl interesează alegerile locale şi asta deoarece e plecat de mulţi ani din ţară şi a pierdut legătura cu comunitatea. Totuşi, el şi-a făcut o părere despre scrutinul de astăzi, comparându-l cu alegerile care au avut loc recent în Marea Britanie.

„În genere toată campania electorală, din punctul meu de vedere, este cea mai mare prostie care se face în Republica Moldova, pentru că ce persoană întreagă la cap o să dea milioane de lei pe un job unde o să aibă un salariu de 7.000 de lei lunar. E clar că e business în comparaţie cu Anglia, unde am primit un fluturaş prin poştă, asta e toată campania electorală. E mult mai simplu”.

Altfel percepe scrutinul Tatiana Nogailâc, preşedinta unei asociaţii de migranţi din Italia, care afirmă că votul de astăzi este la fel ca oricare altul, iar fiecare cetăţean are datoria să participe la alegeri.

„Noi toţi suntem dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă în ţară. Am spus la rude, am spus la cunoscuţi, am făcut tam-tam pe internet ca lumea să meargă la vot, să nu fie indiferentă de ceea ce se întâmplă. Chiar dacă suntem dezamăgiţi, dar viaţa merge înainte. Nouă democraţia ne-a cam fost cadonată aşa şi nu înţelegem sensul democraţiei şi dacă n-o creştem, nu mergem la vot - votul pentru mine, în primul rând, este o datorie morală – şi nu cultivăm democraţia, deci o să ne trezim într-o zi când n-o să mai avem şi atunci o să înţelegem sensul real”.

Oleg Bernaz, doctorand la Toulouse, spune că încrâncenarea specifică alegerilor din Republica Moldova a regăsit-o şi în Franţa, poate la o intensitate mai mică. Chiar dacă nu poate vota, fiind la mii de kilometri, urmăreşte ştirile şi analizează peisajul politic. El afirmă că în Republica Moldova lipseşte spiritul critic, specific mediului intelectual.

„Lucrul pe care-l caut eu e prezenţa intelectualilor, cum intelectualii se pronunţă asupra situaţiei din Republica Moldova nu neapărat în timpul alegerilor, în viaţa democraţiei ca să spun aşa. Aici într-adevăr avem o foarte mare carenţă în conștiința noastră critică, pentru că nu prea avem intelectuali”

Indiferent dacă privesc cu nepăsare alegerile pentru posturile de primar şi consilier local sau raional ori, dimpotrivă, sunt lipiţi de monitoare citind ştirile de acasă, interlocutorii mei mi-au spus că pe concetăţenii rămaşi acasă i-ar putea ajuta să iasă din impas mobilizarea, dar şi toleranţa.

Previous Next

XS
SM
MD
LG