Linkuri accesibilitate

Scenariul ar fi decuplarea completă a Republicii Moldova de Occident (Adevărul)


Ce l-a apucat pe premierul român Victor Ponta să declare cotidianului britanic Guardian că fără el la Palatul Victoria Rusia va destupa șampania? (România liberă)

„Ar fi frumos să fie ca în filme: jurnaliştii au descoperit că prim-ministrul nu are diplomă de studii universitare, iar dezvăluirile din presă au provocat o anchetă şi demisia oficialului. Însă în Republica Moldova rulează un alt film, pe un alt scenariu”, scrie George Damian în cotidianul „Adevărul”. Scenariul ar fi decuplarea completă a Republicii Moldova de Occident. Prin demisia lui Gaburici, dintr-o dată Fondul Monetar Internațional nu mai are cu cine discuta, cu cine negocia un eventual sprijin. Pe de altă parte, se declanșează o nouă criză politică şi noi runde de negocieri între partidele parlamentare deja extrem de divizate. În fine, e vorba și de riscul revenirii instabilității valutare, ca atunci când valoarea euro crescuse de la 17 lei moldoveneşti la 28 de lei moldoveneşti. Comentatorul mai spune că guvernul Gabirici era oricum de la bun început condamnat. Niciunul dintre angajamentele luate la instalare nu a fost îndeplinit, în condițiile în care susținerea comuniștilor a fost strict declarativă, fără să angajeze vreo responsabilitate. Așa cum a fost creată, cu două zile înaintea alegerilor locale, criza politică de la Chișinău va influența serios viitoarele negocieri pentru formarea unui nou guvern, se mai arată în articolul publicat pe blogurile „Adevărul”.

Criză politică și în România, deși premierul Victor Ponta nici nu a demisionat, nici nu a fost demis prin moțiunea de cenzură votată astăzi în parlament. Fostul consilier prezidențial Alexandru Gussi spune într-un interviu acordat la Ziare.com că situația este ”cu atat mai periculoasa cu cat e trăita ca o cvasi-normalitate sau ca o boala cronica, fara leac”. Un rol cheie i-ar reveni președintelui Klaus Iohannis, care trebuie să devină urgent un ”Iohannis 2”. Să-și schimbe deci abordarea, renunțând la iluzia că simplele lui calități urmane - calmul, discreția - sunt suficiente. Deocamdată, România este ”o tara semi-guvernata, cu un regim semi-democratic, aflata in plina criza de identitate, incapabila sa-si valorifice importantul potential pe care inca il are”, iar președintele trebuie să depășească ferm condiția de nou-venit.

Ce l-a apucat pe premierul român Victor Ponta să declare cotidianului britanic „The Guardian” că fără el la Palatul Victoria Rusia va destupa șampania? se întreabă Cristian Câmpeanu într-un articol publicat în „România liberă” imediat după respingerea moțiunii de cenzură cu care opoziția a încercat să-l debarce pe premier. Jurnalistul e convins că Ponta nu vorbește niciodată de capul lui, iar în acest caz ipoteza ar fi că pur și simplu a formulat un șantaj la adresa americanilor. Ca argument, Câmpeanu amintește că Victor Ponta a avut ”o ieșire nervoasă” și în decembrie 2013, la reacția ambasadei americane la București după ”marțea neagră” - atunci când PSD a vrut să tundă legislația anticorupție. Premierul a amenințat cu retragerea licențelor de operare ale companiei Chevron în România. De această dată ar fi vorba de ceva și mai sinistru, rezumabil, mai bine zis traductibil astfel: „V-am lăsat să vă instalați bazele militare aici și să vă desfășurați forțele de descurajare a rușilor, dar situația se poate schimba oricând. Eu singur, ca lider al celui mai important partid, vă pot garanta că lucrurile rămân la fel, dar numai din poziția de prim-ministru“.

XS
SM
MD
LG