Linkuri accesibilitate

Georgia își evaluează aspirațiile la Nato


68% dintre georgieni susțin aderarea țării lor la NATO.

Posibil saptamina viitoare caporalul georgian Ramaz Davitaia va fi îngropat in saltul sau natal. Este al 30-lea militar georgian care moare in operatiunile conduse de Alianţa Nord Atlantica în Afganistan. In actualele conditii geopolitice si avind in vedere situatia de dupa razboiul din 2008 cu Rusia, unii lideri georgieni incep sa se întrebe daca merită oare ca Georgia sa faca atitea sacrificii pentru a deveni cindva o ţara membra a Aliantei Nord Atlantice? Un rezumat al unei relatări semnate de Rob Coalson.

Caporalul Ramaz Davitaia
Caporalul Ramaz Davitaia

„Davitaia a fost un exemplu de curaj, putere si heroism” – se arata in declaratia ambasadorului american la Tbilisi, Richard Norland.

Cu 800 de militari desfăşuraţi in misiunea NATO din Afganistan, Georgia este tara care a contribuit cel mai mult la operatiunile aliantei in Afganistan, dupa Statele Unite. Iar daca analizam cifrele fata de intreaga populatie a ţarii, Georgia a platit pretul cel mai scump al acestei interventii.

Dinspre NATO se aud încurajari pentru politica Georgiei de ani de zile si promisiuni ca usa Alianţei continua sa fie deschisa. Dar acum doi luni, in martie, opinia publica georgiana a fost şocată cînd a auzit declaratia presedintelui Frantei, François Hollande, că pozitia Parisului este clara fată de extinderea NATO: nici o extindere în viitorul imediat!

Potrivit unui sondaj de opinie realizat in aprile de Institutul Naţional Democrat american 68% dintre georgieni sustin aderarea tarii lor la NATO, mult mai putini decit in 2013, cind procentul era de 82%.

General Vahtang Kapanadze într-o vizită la Praga
General Vahtang Kapanadze într-o vizită la Praga

Generalul Vahtang Kapanadze, şeful Statului major al armatei georgiene, a declarat postului nostru de radio recent: „Putem fi intrebati ce căutam noi in Afganistan cind avem atitea probleme acasa?! As spune ca misiunea aceasta este foarte importanta pentru noi. Intii pentru ca aratam lumii întregi ca suntem in stare sa participăm la securitatea colectiva. Apoi pentru că e mai bine sa raspunzi provocarilor si riscurilor de securitate globale, care sunt pericole si pentru tara noastra, departe de casa, şi, al treilea, pentru ca este o şcoala excepţionala pentru armata noastra”.

Generalul georgian crede ca ţara sa va fi mult mai atractiva pentru NATO din aceasta postura decit din cea a unui stat slab şi mereu confruntat cu crize.

Dar chiar daca ar deveni membra a Aliantei, ar putea NATO să ii asigure securitatea, de care Tbilisi are atit de multa nevoie?

Un recent sondaj de opine realizat de Centrul Pew si publicat miercuri 11 iunie arata ca jumatate din persoanele interogate in mai multe tari ale Alianţei cred ca tarile lor nu ar trebui sa fie implicate militar intr-un conflict cu Rusia, daca Rusia ataca o tara membra a Alianţei.

Pentru georgieni, astfel de sondaje întaresc neincrederea lor in NATO, mai ales că în urma razboiului cu Rusia din 2008, Georgia a pierdut practic o treime din teritoriul sau, iar acel razboi a fost pornit tocmai pentru a impiedica apropierea ei de NATO.

Tot batind la usile Alianţei, georgienii au început sa îşi piardă şi ei răbdarea, iar unii lideri politici, precum fosta sefa a cabinetului Nino Burjanadze au început sa speculeze acest moment. „Cei care sustin in Georgia ca avem vreo sansa sa devenim membri ai NATO, sunt pur si simplu mincinoşi”, a declarat ea recent.

Iar vocea ei nu este singulara. Deputatul Goghi Topadze, liderul unui partid din coaliţia Visul Georgian sustine acum neutralizatea Georgiei, abandonarea eforturilor de aderare la NATO si chiar aproprierea mai mare de Uniunea Euroasiatica dominata de Rusia, gest care, in opinia acestui politician, ar aduce mai multe beneficii economice.

Tina Kidașeli
Tina Kidașeli

Ministra apararii de la Tbilisi, Tina Kidaşeli, considera ca declaratiile acestui politician, membru al alianţei la guvernare, nu trebuie luate prea in serios deoarece in documentul de formare a Aliantei, este clar stipulat obiectivul de politica externa al Georgiei si anume apropierea de Alianta Nord Atlantica. Ea priveste chiar cu incredere catre viitorul sumit al NATO care va avea loc la Varşovia anul viitor:

„Sperantele mele se bazeaza mai ales pe rezultatele pe care le vom avea. Noi, adica ministerul apararii şi intregul guvern.Si vom prezenta aceste rezultate la summitul de anul viitor de la Varsovia si la intilnirea ministrilor apararii din acest an din luna decembrie si in toate intilnirile pe care le vom avea pina in iulie anul viitor.”

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG